Mecidiyeköy’de, 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin 4’ü tutuklu 25 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada asıl sorumlular yerine, işçilerin yargılandığı belirtildi.

Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadı’nın yerine inşa edilen rezidans inşaatında yaşanan asansör faciasına ilişkin 4’ü tutuklu 25 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesi avukatlar, bazı sendika ve işçiler basın açıklaması yaptı.

Çağdaş Hukukçular Derneği adına açıklama yapan Avukat Güray Dağ, asansör faciasının ilk duruşmasının yapılacağını hatırlatarak, “4’ü tutuklu 25 sanık yargılanıyor. Tutuklu 4 kişi de asansör firmasının çalışanı. Maalesef gerçek sorumlular bu davada da yargı önüne çıkarılmıyor. Şimdi göstermelik bir yargılama yapılıyor. Sorumlu olarak, günah keçisi olarak 25 işçi seçildi. Onların günahı diğer arkadaşları gibi hayatlarını kaybetmeyip hayatta kalacak kadar şanslı olmaları. Şanslı oldukları için bugün sanık sandalyesindeler” şeklinde konuştu.

İnşaat İşçileri Sendikası adına açıklama yapan Mustafa Adnan Akyol ise “Defalarca söyledik işçilerin içinde olmadığı yasa yapmanın hiçbir anlamı yok. İş cinayetlerine karşı aldıkları önlem, iş cinayeti olmayan şantiyelere ödül vermek. Ben 30 yıldır ölmüyorum. O zaman bana da ödül vermek zorunda kalacaklar” dedi.

“BEKLENEN ACI SON GELMİŞTİR”

Asansör faciasında hayatını kaybeden işçilerden İsmail Sarıtaş’ın ailesinin avukatı Gülsüm Karacan da yaptığı açıklamada, facia öncesi ölümle sonuçlanmayan iş kazalarının ardından yeterli önlem alınmadığını belirtti. Avukat Karacan, açıklamasında şunları söyledi: “Yoksul işçiler üzerinden büyüyen plaza inşaatındaki sorumluluk ve cezalandırma sistemi böyle devam ettikçe daha çok can yanacak, sorumlular yine dışarıda olacak, sermaye vahşi hırsıyla büyürken olayların sorumluluğu yoksul işçilere yüklenecektir. Katliam öncesi yaşanan, işçiler arasında ciddi endişe ve paniğe yol açan ancak ölümle sonuçlanmadığı için diğer arıza ve kazalar dikkate alınmamış, esas olanın inşaatın sürmesi şiarı üzerinden hareket edilerek önlem alınmamış, asansörü ve inşaatı durduracak esaslı bir onarımdan kaçınılmış ve beklenen acı son gelmiştir.”