Ankara Emniyet Müdürlüğü, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak Emniyetteki paralel yapı iddialarına yönelik operasyon başlattı. Gözaltı kararı alınan 9 kişi Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim oldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bu sabah başlattığı soruşturmada biri cezaevinde olmak üzere 14’ü Ankara’da, diğerleri İstanbul, İzmir, Siirt ve Ağrı’da toplam 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak ile beraber 9 kişi daha Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelerek teslim oldu.

Şüphelilere, “Kişisel verileri kanuna aykırı ele geçirmek, siyasal ve askeri amaçlarla casusluk yapmak, kurulan örgüte üye olmak, özel hayatının gizliliğinin ihlal, resmi belgede sahtecilik” suçlamaları yöneltildi. Şüphelilerin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK ve BİLGEM’in ortaklaşa yürüttüğü Güdümlü Mermilere Karşı Savunma (GMKS -2) isimli projede görev yapan kişileri dinleyerek, casusluk suçu işledikleri iddia edildi. Soruşturma Anayasal suçlara bakan savcı Tekin Küçük tarafından yürütülüyor.

Operasyonların başlamasıyla birlikte, gözaltına alınan şüphelilerin aileleri ve yakınları, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün karşısında beklemeye başladı. Yanlarında getirdikleri dövizleri Atatürk Kültür Merkezi giriş kapısının parmaklarına asarak yakınlarına destek veriyor.

Gözaltı alınan müvekkil avukatları basın mensuplarına açıklama yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:

“Bugün polisin yetkisinin az olduğu şikayet eden iktidar müvekkilleri ise yasal yetkisini kullanıp görevlerinin gereği yaptığını için müfettiş eliyle yargı önüne çıkarmaktadır. Kısa süre önce polis memurlarının şehit edildiği Bingöl saldırısında telefon dinleme izni verilmediğinden şikayet edip Anayasal hak ve özgürlükleri yok edecek şekilde yasal düzenleme yapmaya hazırlanan siyasal iktidara bağlı müfettişler görev gereği yaptıkları dinlemeler ile onlarca terör saldırısını önleyen müvekkilleri haksız şekilde suçlanmıştır.

Müfettişler tarafından analiz programlarına bakılmadan dinlenen şahısların örgülerle irtibat ve iltisaklarının bulunmadığı iddiası ileri sürülmüştür. Şahısların örgüt ve faaliyetlerle irtibat ve iltisak bilgileri mevcut olup gerçek ve doğrudur. Bu yönüyle soruşturma eksik yürütülmüştür. Müfettişleri irtibat olmadığını söylemesine rağmen soruşturma kapsamında dinlenilen şahıslar dahi bu irtibatların gerçek olduğu kabul etmişlerdir. Usulsüz dinlemeye sebebiyet vererek görevi kötüye kullandığı iddiası hukuki temelden yoksundur. Gizlilik ilkesi içerisinde görev gereği yapılmış istihbarı dinlemelerden dolayı herhangi bir mağduriyet bulunmamaktadır.”