Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin 16 yıldır devam eden davada, savcı, Pınar Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin ölümüne ve 127 kişinin yaralanmasına yol açan patlama davasında hakkında verilen üç beraat kararı Yargıtay tarafından bozulan ve daha sonra verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yine Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Pınar Selek’in yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanık Pınar Selek katılmazken, Selek’i avukat babası Alp Selek ve kız kardeşi Seyda Selek’in de olduğu avukatları temsil etti.

“PATLAMAYI GERÇEKLEŞTİRDİLER”

Duruşmada savcı Yılmaz Kıstı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Kıstı mütalaasında Pınar Selek’in terör örgütü üyesi olduğu terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda Mısır Çarşısındaki büfeye bomba yerleştirerek patlatmak suretiyle 7 kişinin ölümüne 127 kişinin yaralanmasında neden olduğunu belirtti.

Savcı Selek hakkında Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmaktan patlamadan ötürü ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ile cezalandırılmalarını talep etti.

Savcının mütalaasının ardından duruşmada söz alan Selek’in avukatları “mahkemenin daha önce 3 kez beraat kararı verdiğini hatırlatarak mütalaaya katılmadıklarını belirttiler.

Mahkeme sanık avukatlarına mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava öncesinde, “Hala Tanığız Platformu’’ Pınar Selek için İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama sinema sanatçısı Füsun Demirel, “16 yıldır süren, 16 yıldır süründürülen Pınar Selek davasında bugün yeni bir duraktayız. Çalınmaya yeltenilen yılların, esirgenen hakkın, adaletin çetelesini tutarak bu hukuk cinayetinin nihai beraatle son bulmasını bekliyoruz inatla” dedi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinin geçtiğimiz celse Selek hakkındaki mahkumiyet ve yakalama kararını ortadan kaldırdığını hatırlatan Demirel “16 yılda çocuklar büyüdü, evler işler değişti. Yeni aşklar, eski ayrılıklar oldu. 16 yılda hükümetler değişti. O nedenle 28 Şubat karanlığının ürünü bu davanın adaletle nihayetlendirilmesi, yüzleşme ve demokrasi mücadelesi adına da sınav niteliğinde” şeklinde konuştu.

Yerli ve yabancı bir çok örgütün birlikte Selek’e destek çıktığını ifade eden Demirel açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “On altı yıldır söylediğimiz üzere mücadelemiz tek bir insan için değil adalet ve özgürlük hakkımız için. Nihai beraat gelene kadar buradayız. Pınar gelene kadar bu davanın İstanbul’un nöbetindeyiz.”