İzmir’de, iki yıl önce çıkan tartışmada bir kişiyi öldürdüğü, dört kişiyi de yaraladığı davada müebbetle yargılanan polis memuru İmran K., 11 yıl 8 ay ceza aldı.

Karabağlar ilçesinde, iki yıl önce çıkan tartışmada Emrah Barlak’ı öldürdüğü, Erhan Barlak, Faruk Karahan, Seyid Ekinci ve Halil Altun’u yaraladığı iddia edilen polis memuru İmran K.’nin İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasında karar duruşması yapıldı. Duruşmaya, müebbetle yargılanan tutuklu sanık polis memuru İmran K., İmran K.’nın avukatı Tolga Yurdakul, ölen Emrah Barlak’ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak, avukatları Aykut Dikencik, Süphan Erkan, Nergiz Tuba Aslan, Fatma Demirel ve başka bir suçtan tutuklu Emrah Barlak’ın kardeşi Erhan Barlak katıldı. Dava nedeniyle, duruşma salonunda ve adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, salona giren kişiler tek tek arandı.

SANIK POLİS, ’TAKDİR MAHKEMENİN’ DEDİ

Duruşmada, ölen Emrah Barlak’ın kardeşi olayın tanığı Erhan Barlak’a son sözü soruldu. Erhan Barlak da, ’Olaylarla ilgili hiç ilgim yok. Polis, ağabeyimi vurduktan sonra yanına gidip ’Ne yaptın sen’ dedim. Benim sanık polis memuru İmran K.’ya karşı direnmem olmamıştır. İmran K. beni 2’si omuzumdan 2’si kasığımdan olmak üzere 4 yerimden vurmuştur. Şikayetçiyim’’ dedi. Tutuklu sanık polis memuru İmran K da son sözü sorulması üzerine, ’’Önceki beyanlarımı tekrarlıyorum. Takdir mahkemenindir’’ diye konuştu.

POLİS MEMURUNA 11 YIL 8 AY CEZA

Son sözlerin ardından mahkeme Başkanı Akar Karasu, karar tutanağını okudu. Sanık polis memuru İmran K.’ya, Halil Altın’ı kasten silahla yaralamak suçundan 2 ay 15 gün ceza verilmesine ancak kararın ertelenmesine, Seyid Ekinci’yi ’kasten silahla yaralamak’ suçundan 2 ay 15 gün ceza verilmesine ancak kararın ertelenmesine, Faruk Karhan’ı ’kasten silahla yaralamak’ suçundan 7 ay 15 gün ceza verilmesine ancak kararın ertelenmesine karar verildi.

Öte yandan İmran K.’nın Erhan Barlak’ı ’kasten insan öldürmeye teşebbüs’ suçundan 3 yıl 4 ay hapsine, Emrah Barlak’ı ’insan öldürme’ suçundan 8 yıl 4 ay hapsine karar verdi. Böylelikle polis memuru İmran K., 3 kişiyi yaralamaktan aldığı cezaları ertelenirken ’kasten insan öldürmeye teşebbüs’ ve ’insan öldürme’ suçlamasından toplam 11 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Ayrıca sanıklardan Erhan Barlak, görevli polis memurlarına ’hakaret’ suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezası verilirken ’uyuşturucu veya uyuşturucu ticareti yapma veya sağlama’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmesine ancak denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına karar verildi.

Faruk Karhan hakkında ise görevli polis memuru İmran K.’ya karşı, kamu görevlisini ’kasten yaralama’ suçundan 1 yıl 1 ay 10 gün cezalandırılmasına karar verildi.

ALİYE KORİDORU KARIŞTI

Karar okunduktan sonra mahkeme salonundan çıkan Emrah Barlak’ın ailesi karara tepki gösterdi. Adliye koridorlarında Barlak ailesi ile görevli polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Adliye dışına çıkan Emrah Barlak’ın babası Nusrettin Barlak, ’Adalete güvendik ama sonuç boş çıktı. Oğlumuzu öldüren polise 11 yıl ceza verildi. Bu ülkede adalet yok" dedi. Anne Gülpaşa Barlak da gözyaşlarına boğulurken ’Adalet yok’ diyerek sitem etti.

Barlak ailesinin avukatı Nergiz Tuba Aslan ise, emniyet teşkilatının inanılmaz bir şekilde polis memurunu korumasıyla geçen bir soruşturmadan bugüne geldiklerini belirterek "dosyanın aydınlığa kavuşmasını sağlayan tek delil orada bulunan vatandaşlar tarafından çekilen cep telefonu görüntüleriydi. Bu görüntüler olayı tamamen açıklığa kavuşturdu. Neleri açıklığa kavuşturdu, kolluğun bizzat kendi eliyle yarattığı delillerin tamamen sahte olduğunu ortaya çıkardı. Polis dedi ki, ’Beni bıçakladı Emrah, kendimi savunmak için ateş etmek zorunda kaldım’ dedi. Gördük ki olay görüntülerinde öyle bir şey yok. Bugün bir hükme varıldı. Hükmü asla vicdanen kabul etmek mümkün değildir. Çünkü, bir kişinin ölmesine, bir kişinin ölümden dönmesine, 2 kişinin de yaralanmasına aldığı toplam ceza miktarı 11 yıl 8 ay. Bunun kabulü mümkün değil. Normal bir vatandaşın işlediği bir suç olsaydı müebbet cezası alırdı. Kolluk kuvveti olduğu için yine adli makamlarca gözetilerek, kollanarak olabilecek en az ceza verildi’’ dedi.

ÖNCEKİ İFADESİNDE NE DEMİŞTİ

Sanık polis memuru İmran K. bir önceki ifadesinde, "Olay esnasında telsizden yardım istedim. Telsizle konuştuğumu görünce, telsizimi almaya çalıştılar. Telsizi kaptırmamak için biber gazı sıktım ve 30-40 kişinin arasında kaldım. Birden arkamda bir acı hissettim. Döndüm ve Emrah Barlak isimli şahıs elinde bıçakla beni yaraladı. Biber gazı sıkmaya başladım. Şahıs geriye doğru kaçtı. Ancak biber gazımın bittiğini görünce tekrar üzerine saldırdı. Olay anında yanımda cop yoktu. Keşke olsaydı ancak yoktu. Silahımı çıkarttım şahısları korkutmak için üç el aralıklarla yere ateş ettim. Hep yere doğru ateş ettim. Ancak ona rağmen ısrarla üzerime geldiklerinde silah ateş aldı. Ama ben kasten ateş etmedim. Cezaevindeyken çocuğum dünyaya geldi. Ben tahliyemi istiyorum" demişti.

OLAY NASIL OLMUŞTU

Olay, 12 Ağustos 2012 tarihinde 9781 sokak ile 3800 sokak kesişiminde saat 15.15’te meydana geldi. Asayiş şubede görevli ekip otosu, iddiaya göre devriye görevini yaptıktan sonra yol kenarına park etti. Bu sırada, ehliyetsiz Erhan Barlak’ın kullandığı otomobil, ekip otosuna çarptı. Ekip otosundan inen polis memurları, tutanak tutmak istedi. Ceza yazılmasına engel olmak isteyen Erhan Barlak, ağabeyi Emrah Barlak ve Faruk Karahan ile polis memurları arasında tartışma başladı. Çıkan tartışmada polis memuru İmran K. iddiaya göre silahına davrandı ve Emrah Barlak da bu silahtan çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Aynı olayda Emrah Barlak’ın kardeşi Erhan Barlak, Faruk Karahan ise yaralandı.

Olayın ardından Cinayet Büro Amirliği tarafından gözaltına alınan polis memuru İmran K. açığa alındı ve açılan davada mahkemece tutuklandı. Sanık polis memuru İmran K. hakkında, "kasten adam öldürme" suçundan müebbet ve "kasten yaralama" suçundan 25 yıl istemiyle dava açıldı. Polise karşı geldikleri iddia edilen Erhan Barlak ve Faruk Karahan hakkında ise 2 ile 9 yıl arasında hapis istemiyle dava açılmıştı.