30 Mart Yerel seçimlerinde Kağıthane ilçesinde oyları değiştirdikleri iddia edilen 29 sandık başkanı hakim karşısına çıktı. Duruşmada ifade veren sanıklar suçlamaları reddetti.

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına başlandı. Sandık başkanları suçlamaları reddederek oy torbalarını ve tutanağı teslim ettiklerini, tutanakta tahrifat yapmadıklarını belirttiler.

Tutanakları temiz bir şekilde teslim ettiklerini belirten sandık başkanları davaya konu tahrifatların kimler tarafından yapıldığını bilmediklerini söylediler. Mahkeme, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu’na yazı yazılarak sandık seçmen sonuç tutanaklarını ve torbaları kimlerin teslim aldığını belirtmelerini istedi. Mahkeme, “Torbaların kimler tarafından teslim alındığı, hangi numaraya göre teslim aldıkları, alan kişilerin bu tutanakları ve torbaları kime teslim ettikleri, söz konusu sonuçları bilgisayara aktaran ve birleştirme tutanağını hazırlayan görevlilerin kimler olduğu, her birinin ayrı sandığı mı kaydettiği, bilgisayar sistemine geçirilen yere bu görevliler dışında kimselerin girmesinin mümkün olup olmadığı, bunların tespitinin mümkün olup olmadığını” sordu.

CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk’ün, 30 Mart yerel seçimlerinde 36 sandıkta seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddia ederek itiraz etmişti.

İtirazı değerlendiren Kağıthane İlçe Seçim Kurulu tarafından, birçok sandıkta oylara eklemeler yapıldığı, bu eklemelerin yazılar karalanarak kimi yerde okunmaz hale getirilerek, rakam ve yazı ile ilaveler yapıldığı belirtilerek suç duyurusunda bulunulmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık sayısının fazla olması nedeniyle 36 sandık için ayrı ayrı soruşturma başlatmış soruşturma sonucunda 29 sandığa ilişkin, 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı dava açılmıştı. İddianamede sanıkların atılı suçu işlediği yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtilerek, “Seçim sonucunu değiştirmek’ ve ‘Sahte tutanak düzenlemek’ suçlarından 5’er yıldan 8’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.