Beyoğlu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) doğum yapan 19 kadının hesabına yatırdığı 200 bin TL’lik ‘analık ve işgöremezlik’ parasını çektiği belirlenen dolandırıcılık şebekesi güvenlik kamerasına yakalandı.

Beyoğlu’nda SGK’ya kayıtlı 18 kadının doğum, 1’inin de kanser hastası olması nedeniyle almaları gereken, “doğumdan kaynaklı analık ve işgöremezlik” paralarının, aralarında 3 SGK çalışanın da bulunduğu 5 kişilik bir dolandırıcılık çetesi tarafından çekildiği ortaya çıktı.

Hesaplarından paralarının çekildiğini fark eden mağdurlar şikâyette bulundu. Kadınların şikâyeti üzerine SGK müfettişleri geniş çaplı bir tahkikat başlatırken, durum İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Sularla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne de bildirildi. Yapılan incelemelerin ardından dolandırıcılığın 2010’un haziran ve ekim aylarında gerçekleştirildiği belirlendi. Ancak o dönem Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın yeni açılmış olması nedeniyle dosya raflarda kaldı. 2012 yılında dosyanın tekrar Mali Sularla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bildirilmesi üzerine 2014 yılında polis ekipleri dosyayı takibe aldı ve geçtiğimiz günlerde operasyon düğmesine bastı.

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, SGK’lı 19 kadının gizli kalması gereken kişisel hesap bilgilerine kimlerin eriştiğini belirledi. Soruşturmanın sonucunda, Beyoğlu SGK’da görevli bulunan Yasemin T., Hüseyin B. ve Öztürk D.’nin 19 kadının kişisel verilerini izledikleri ve toplan verileri bir araya getirerek Yasemin T.’nin yeğeni Fatih K.’ya verdikleri belirlendi. Fatih K. ise hazırladığı sahte kimlikleri Şefika A.’ya verdi. Şefika A.’nın da 9 müşteki kadına ait sahte kartları alarak İstanbul’daki 7 ilçede PTT şubesine giderek paraları çektiği ortaya çıkarken, para çekme görüntüleri saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı.

Mali polis yaptığı araştırmada, Fatih K.’nın sahte kimlik düzenleyerek, Şefika A. isimli kadını PTT şubelerine götürüp 19 kadının hesaplarından toplam 200 bin TL’lik “doğumdan kaynaklı analık ve işgörememezlik” parasını çektiğini belirledi. SGK’dan, başkalarının yerine ‘analık ve işgöremezlik’ parası alan kadınlar, kamera görüntülerinden saptandı.

Yapılan soruşturma sırasında, doğum yapan 19 kadının annelik parasını çektiren Fatih K.’nın, Beyoğlu SGK’da görevli memur Yasemin T.’nin eşi Nurettin T.’nin öz yeğeni olduğu belirlendi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, düzenlediği operasyonda, SGK memuru Yasemin .T., eşi Nurettin T., SGK memuru Hüseyin B. ve Öztürk D. ile müşteki kadınlar adına paralarını çeken Şefika A.’yı gözaltına aldı.

Sahtecilik yaparak işi organize eden F.K. ise her yerde aranıyor.