Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesinde bulunan Antik dönem yerleşkesi zamanında yapılan Karaman Kalesi’nin kapısı bir kamyon tarafından yıkıldı.

İlçe merkezinde, Kazımkarabekir caddesi üzerinde bulunan kapı, arazi toplulaştırması yapan özel bir şirketin kamyonunun geçmeye çalıştığı sırada kamyon damperinin takılması sonucu yıkıldı.

Konu hakkında gazetemize açıklama yapan Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı, gerekli işlemlerin başlatıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Akşam saatlerinde damperli bir kamyon yol düzergahından geçerken aracın yüksekliğini hesap edememiş ve damperini takıp kale kapısını yıkıyor. Adli mercilere olay intikal etti. Polis ve Zabıta ekipleri olay hakkında tutanaklarını tuttu. Önümüzdeki günlerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden heyet gelip tutanaklarını tutup tekrar restore edecekler.”

KARAMAN KALESİ KAPISI:
Antik dönem yerleşkesi zamanında yapılan kaleden, günümüze sadece “Karaman kapısı” adıyla bilinen kapı kalmıştır.

Kapı, ilçe merkezinde, Kazımkarabekir caddesi üzerindedir. Yan taraflarında kesme taşlar kullanılan kapının arkasında, sürgü delikleri var. Kalenin ve bu kapının, hangi tarihte yapıldığı bilinmese de, Karamanoğulları Beyliği döneminde yapıldığı sanılıyor.