Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ’İnsanlık Anıtı’ heykeli için “Ucube” dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasında ressam Mehmet Güleryüz tanık olarak dinlendi.

İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına avukat Ferah Yıldız ile heykeltıraş Mehmet Aksoy adına avukat Turgut Kazan hazır bulundu.

Mehmet Aksoy ile akademiden arkadaş olduklarını belirten tanık Mehmet Güleryüz ifadesinde, “Aksoy’un Kars’ta yapmış olduğu heykele ilişkin Erdoğan’ın miting sırasında bahsettiği sözler sanatçının bütün kariyerini sarsan, geleceğini etkileyen nitelikte olmuştur. Dava konusu konuşmalara mesnet heykelin sanatsal değer üzerinde görülmesinden öte politik bakışla heykel için ileride verilecek karar tesir etmiştir” dedi.

Aksoy’un şu ana kadar yapmış olduğu eserlerle topluma mal olmuş biri olduğunu kaydeden Güleryüz, “Mehmet Aksoy Türk kültüründe yer edinmiş, denemelere açık bir heykel sanatçısıdır” diye konuştu.

Heykelin yıkılma sürecinde Aksoy ile birlikte bulunduğu yere de gittiğini belirten tanık Güleryüz, “Heykelin yıkılma anında Aksoy’un yanında hazır bulundum. Aksoy’un sanatsal yönden ve kişisel olarak manevi zararına tanıklık ettim. Ucube sözcüğü ile indirgeyici bir beyan ve küçültücü şekilde tanımlama sadece Aksoy’u değil tüm sanatçıları ve sanatseverleri rencide etmiştir” ifadelerini kullandı.

Mahkeme davaya konu olan Erdoğan’ın heykel için söylediği sözleri içeren CD’nin bilirkişiye gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.