İzmir merkezli altı ilde eş zamanlı yapılan operasyonda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini yaptığı ileri sürülen şebeke üyesi yakalandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, yaptığı çalışmalar sonrası, yasa dışı yollar ile Türkiye’ye gelen başta Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika uyrukluları yasa dışı yollar ile Yunanistan’a götüren bir çeteyi tespit etti. Geçen Temmuz ayı itibari ile kaçak göçmen kaçakçılığı yapan uluslararası şebekeyi teknik ve fiziki takibe alındı. Liderliğini Suriye uyruklu Said A.’nın yaptığı şebekenin İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis’te faaliyet gösterdiği ayrıca İstanbul ve Mersin’de açtıkları paravan seyahat acentası ile işlerini yürüttükleri belirlendi.

GÖÇMENLER YUNANİSTAN’A GÖTÜRÜLÜYOR

Polis ekipleri yaptığı çalışmada, şebekenin çalışma düzenini tespit etti. Yasa dışı yolla Türkiye’ye gelen göçmenlerin ‘yolcu başı’ diye tabir edilen kişiler ile irtibat kurdukları, yolcu başlarının da şebekenin ‘kasa’ olarak tabir edilen şebekenin para toplandığı kişilerle temasa geçtiği belirlendi. Şebekenin en üst birimi olduğu ileri sürülen kasalar, kişi başı bin 200 Euro ile bin 500 Euro arasında para aldığı öğrenildi. Ayrıca, kasaların göçmenlerin kendilerine ait paraları da belirli bir komisyon karşılığında banka gibi aldıkları ve belirli bir şifre verip kaçak göçmenlerin gittikleri ülkelerdeki kasalar ile irtibat kurup verilen şifre ile yatırdıkları paraları aldıkları belirlendi. Suriye uyruklu aşiret olan şebeke üyelerinin kendi aralarında polise yakalanmamak için telefonla hiç konuşmadığı bunun yerine vatsap ya da viber aracılığı ile iletişime geçtiği anlaşıldı. Kaçak göçmenlerin parayı yatırdıktan sonra ‘ara organizasyon’ diye tabir edilen konaklama ekibi ile temasa geçtiği ve bunların ayarladıkları otel ve evlerde kaldıkları daha sonra ise ‘çıkış organizasyonu’ denilen kişiler ile ayarlanan yat ya da botlar ile Yunanistan’a geçtikleri öğrenildi. Yunanistan’a geçen kaçak göçmenlerin burada Yunan polisine teslim olduğu daha sonra kendilerine verilen kartlar ile serbest bir şekilde Avrupa ülkelerine geçtikleri, gittikleri ülkede bulunan ‘kasaları’ bulan göçmenlerin verilen şifre aracı ile Türkiye’de yatırdıkları paralarını kuruşu kurşuna aldıkları tespit edildi.

ŞEBEKE ÇÖZÜLDÜ OPERASYON YAPILDI

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, şebekenin işleyişini çözdükten sonra harekete geçti. İzmir merkezli, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis’te Perşembe günü eş zamanlı şafak operasyonunda şebeke lideri olduğu iddia edilen Said S.’nin de aralarında bulunduğu 19 Suriye vatandaşı, 9 Türkiye vatandaşı ve biri Filistin vatandaşı 31 kişi gözaltına alındı. Türkiye’de bu zamana kadar yakalanan en büyük uluslararası kaçak göçmen şebekesinin yakalandığı bildirildi. Operasyonda ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 27 bin 590 Euro, 43 bin 980 Dolar, 8 bin 50 lira ve 2 bin 19 Suriye Lirası ile 2 para sayma makinesi, 17 pasaport, 12 dizüstü bilgisayar, 4 tablet bilgisayar, 2 video kayıt cihazı, 6 harici bellek, 7 USB bellek, 1 kart okuyucu, 46 cep telefonu, 51 GSM hattı, şebekenin para transferlerini gösteren çok sayıda ajanda ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerin ardından 14 şüpheli savcılığın talimatı ile serbest bırakılırken şüphelilerden 17’si "Örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapmak" suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin emniyetteki ifadelerinde haklarındaki suçlamaları kabul ettikleri öğrenildi.

ARALARINDA BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ DE VAR

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Filistin uyruklu A.R.H.A’nın bilgisayar mühendisi olduğu, ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiği Türkiye’de günlük 30 liraya kot taşlama işinde çalıştığı, geçinemeyince daha karlı bir iş olarak gördüğü göçmen kaçakçılığı şebekesine katıldığı ileri sürüldü. Şebekenin takibi sürecinde daha önce İzmir ve Muğla’da yapılan 9 ayrı operasyonda ise aynı şebekenin elemanı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 19 şüpheliden 13’ünün tutuklandığı bildirildi.