Eskişehir’de Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, İnsan Hakları Evrensel bildirisi kabulünün 66’ncı yılı nedeniyle eylem gerçekleştirdi.

İsmet İnönü Caddesi’nde bir alışveriş merkezi önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, burada İnsan Hakları Bildirisi’nin kabulünden sonra dünyada ve Türkiye’de insan haklarının yeterince anlaşılmadığı ve ihlal edildiği iddiasıyla tepki gösterdi. Grup adına basın açıklaması yapan Yaşam Bellek Özgürlük Derneği üyesi Meral Gürbüz, insan hakları savunucuları olduklarını ve Türkiye’nin insan hakları karnesini kısaca gözden geçireceklerini söyledi. Gürbüz, “Serbest piyasa uygulamalarıyla kamusal birikimler özel sermayeye yağmalatıyor. Denizler, dağlar, akarsular, ovalar, tarih ve kültür varlıklarımız talan ediliyor. Cumhurbaşkanı ve ailesinin, sermaye gruplarının, bazı kurumların, şahsına münhasır kişilerin adıyla anılan yolsuzluk iddiaları artıyor. Bu iddiaların araştırılıp açığa çıkmasını engellemeye yönelik uygulamalar devam ediyor. Bu gelişmeler Uluslar arası Şeffaflık Örgütü’nün 2014 yılı raporuna da yansıdı. İşsizlik ve yoksulluğun artması, çocuk işçiliğin de artmasına yol açıyor. Çocuklar sömürünün, şiddetin, eğitimden yoksunluğun, sağlık hizmeti alamamanın ve cinsel istismarın kurbanı olmaya devam ediyor. Resmi verilere göre Türkiye’de 50 binden fazla çocuk sokakta yaşamakta, binlercesi tacize ve tecavüze uğramaktadır. Halen cezaevlerinde, annelerinin yanında 0-6 yaş arası 285 çocuk kalmaktadır. Yoksulluk, yaşadığı yerde iş bulamama nedenlerine bağlı olarak yaşanan tarım göçü nedeniyle binlerce çocuk temel haklarından mahrum yaşamaktadır” dedi.

Gürbüz ayrıca, “AK Parti iktidarının 2014 Türkiye’sinde insan hakları tehdit altındadır. Bizler makul şüpheli olmak istemiyoruz. Makul katil de istemiyoruz. Herkes için ayrımsız, ayrıcalıksız, insan hakları talebinde ısrar ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup, Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz heykelinin önünde saygı duruşunda bulundular. Daha sonra grup heykele karanfil bırakarak dağıldı.