MALATYA (İHA) – Malatya’daki Zirve Yayınevi cinayetleri davasında 99. duruşma sona erdi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mağdur avukatlarından Murat Dinçer, “Bu davada Emniyet ayağı hep eksik kaldı. Dönemin Valisinin, İl Emniyet Müdürünün TEM Müdürünün ve İstihbarat Şube Müdürünün dinlenilmesini talep ediyoruz” dedi.

Cinayetlerin asil failleri olan ve tutuksuz yargılanan Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker ve Cuma Özdemir, adli kontrol hükümlerinin hafifletilmesini talep ettiler.

Tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen, “Gizli tanık ve eşinin banka hesaplarının incelenmesini talep ediyorum. Bir tanık getirecektim. Ben tanıkla konuştuktan sonra birilerinin yanına gitmesi üzerine tanıklıktan vazgeçti. Bu tanık gizli tanık İlker Çınar’ın kaynıdır. Şuanda can güvenliği yoktur” dedi.

Sanık avukatlarından Alper Çitil, gizli tanık İlker Çınar’ın mahkeme huzurunda tekrar dinlenilmesini talep etti.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer, İlker Çınar’ın dosyadaki dilekçesinin 21 yıl önceki yazı örneği ile karşılaştırılarak bilirkişi raporu aldırılmasının doğru olmadığını belirtirken, Savcı İsmail Aksoy’un İlker Çınar’ın ifadesini alırken bu şahıs hakkında 2’kez yakalama kararı bulunmasına karşın, savcının bu şahıs hakkında işlem yapmayarak Adliyeden göndermesinin dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Adli Tıp Kurumu’nun İlker Çınar’ın teslim ettiği sözde TUSHAD örgütü kimlik kartı için sahte olduğu yönünde rapor verdiğini belirten Sezer, “Savcılık makamı bu sahte belgeleri gözü kapalı olarak kabul etmiş” dedi.

Son dönemde dava dosyasına çok sayıda belge ve bilginin geldiğini belirten Sezer, “Davaya gelen belgelere iddia makamının hukuken bir şeyler söylemesi gerekiyor. Hukukta adli makama ya şahısın kendisinin, yada avukatının dilekçe vermesi gerekiyor. Tanık koruma görevlilerinin İlker Çınar’ın dilekçelerini getirip götürme gibi bir görevleri yoktur. Nereden bileceğiz, o imzaların İlker Çınar’a zorla attırılmadığını? İlker Çınar, ‘Levent Ersöz benim eğitmenimdi’ diyor. Ama ne hikmetse dava dosyasında Levent Ersöz’ün ne tanık olarak, nede sanık olarak ifadesi alınmamış. Dava dosyasına bu kadar belge ve bilginin gelmesine rağmen ben savcının halen 28 Şubat 2014 tarihli mütalaasını savunmasını ben hukuken bir yere koyamıyorum” dedi.

Tutuklu sanık Emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger, davaya kumpas kurularak dahil edildiklerini savunarak, “İlker Çınar’a özlük dosyasının Özel Kuvvetler Komutanlığı Kozmik Odası’nda olduğu yalanı söyletilerek, kozmik odanın aranmasına çalışıldı. İlker Çınar’ın yabancı istihbarat örgütleri ile ilişkileri araştırılmalı. Dava dosyasından bazı belgeler çalınmıştır. Paralel örgüt Ergenekon ve diğer davalardaki tecrübelerini Zirve Davasına yansıtmıştır” ifadelerini kaydetti.

Ülger, olayın yaşandığı 18 Nisan 2007 tarihinden 10 gün önce İl Emniyet Komisyon Toplantısında Protestan cemaatinin bir otelde yapacağı toplantı istihbaratının dönemin İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya tarafından gündeme getirildiğini ancak bu bilginin savcılık ve bazı kişiler tarafından bilinçli bir şekilde mahkemeye sunulan dosyalarda gösterilmediğini ve gizli tutulmaya çalışıldığını ileri sürdü. Ülger, 45 aydan beri tutuklu bulunduğunu belirterek, kendilerini dışarı çıkarak belge ve bilgi toplayarak iddiaları yalanlayacaklarından dolayı bilinçli bir şekilde tahliye edilmediklerini savundu. Ülger, yaşanan süreci kamuoyu ile paylaşacağını ve yapılan sahte işlemleri detayları ile birlikte aktaracağını kaydetti.

Ülger’in avukatı Halis Önal ise, Savcı İsmail Aksoy’un Prof. Dr. Salim Çöhce’yi dinlemeye alırken, kendisinin de Çöhce ile bir konuşmasının dinlemeye takıldığını ve davaya sunacağı bir CD belgesinden dolayı sanık yapılmaya çalışıldığını iddia ederek, bundan dolayı korktuğunu söyledi.

Avukat Önal, duruşma zabıtlarının bazı kısımlarının görüntü çözüm esnasında bilinçli bir şekilde makaslanarak dosyaya alınmadığını iddia ederek, eski mahkeme heyeti dönemindeki bazı duruşmalardaki görüntülerin yeniden çözümlenerek, eski duruşma zabıtları ile karşılaştırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.