Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce resmi olarak bu yıl ikincisi kutlanan ’’18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü" dolayısıyla Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde resepsiyon düzenlendi.

Düzenlenen resepsiyona Didim’i temsilen İlçe Kaymakamı İskender Yönden ve Didim Kent Konseyi Gönüllüler Çalışma Grubu’ndan Eyüp Çabuk, Lynn Cole, Philip Cole, Barbara Heywood, Daniel Martin Birch ve Janet Read katıldılar. Gönüllüler açılan stantda yaptıkları çalışmaları anlattılar ve Didim hakkında bilgilendirme çalışması yaptı.

Gerçekleştirilen resepsiyona İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Enver Salihoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Yılmaz Yaman, Türkiye’nin çeşitli illerinden vali ve vali yardımcıları ’’düzenli göçmen, şartlı mülteci ve sığınmacı’’ konumunda her yaş grubundan çok sayıda göçmen, göç alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve STK’lardan üst düzey temsilcileri katıldı.

Türk halkının bir göç öyküsüyle büyüdüğünü, herkesin hayatında da bir göç olduğunu anlatan Salihoğlu, şunları kaydetti: “Biz Mevlana’nın torunlarıyız. Bizde herkese yer var, Anadolu da herkesi bağrından besleyecek, büyütecek kadar geniştir, insanları da müşfiktir. Bu nedenle biz göçmenlerden ülkemizde misafir olarak bahsediyoruz, onları biz saymıyoruz. Onlar ister bir olsun, ister 2,5 milyon olsun hepsi en değerli misafirlerimizdir. Bütçemizin her yıl 5 milyar dolar civarında bir harcaması bu değerli konuklarımızı daha rahat ettirmek için, daha iyi ağırlamak için harcanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti bu ağır gibi görünen yükü, hiç de ağırlık hissetmeden sırtında taşımaktadır. Dileğimiz, dünya devletlerinin de bu tür zorluklara bir nebze katkısı olsun ama maalesef yeterli katkı sağlanamamıştır. Buna rağmen biz gelen misafirlerimizi en iyi şekilde, en güzel şekilde ağırlayıp konuk edeceğiz.’’

Göçmen olarak yaşamanın bir çok zorluğu bulunduğuna dikkati çeken Salihoğlu, bu insanlarda bir burukluk, acı ve özlemin her zaman olduğunu söyledi. Salihoğlu, ’’İnşallah zor günler kısa sürer, herkes mutlu olduğu, alıştığı, huzur bulduğu yerlerde yaşar, bu en büyük dileğimizdir” dedi.

Kum sanatıyla göç hikayesini anlatan bir gösterinin yapıldığı etkinlikte, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı’nın işbirliğinde ’’Her Göç Bir Hikayedir’’ konulu fotoğraf sergisi de açıldı.

Afyonkarahisar Valiliği,Ankara Valiliği,Antalya Valiliği (Alanya Kaymakamlığı), Antalya Valiliği (Kaş Kaymakamlığı),Antalya Valiliği (Kemer Kaymakamlığı), Aydın Valiliği (Didim Kaymakamlığı), Bolu Valiliği, Bursa Valiliği, Eskişehir Valiliği,Kayseri Valiliği,Kilis Valiliği,Gaziantep Valiliği, Muğla Valiliği (Bodrum Kaymakamlığı),Muğla Valiliği (Fethiye Kaymakamlığı), Sivas Valiliği,Ankara Üniversitesi (TÖMER),Gazi Üniversitesi (TÖMER),Hacettepe Üniversitesi (TÖMER),Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK),Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’nün açtıkları standları gezen protokol üyeleri yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aldılar.