Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)’de Geleneksel hale gelen "Kendi Değerlerimiz" adlı söyleşi programının son programında ‘sağlık’ konuşuldu. Program ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ın moderatörlüğünde Atatürk Kongre Merkezi Maiandros Salonu’nda gerçekleşti.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Törün Özer, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldığı programda sağlık alanında çeşitli konular ele alındı. ADÜ akademik personelinin bilgi birikimlerini ve deneyimlerini paylaştığı “Kendi Değerlerimiz” programında bu kez alanında uzman hekimlerimiz ülkemizde sık görülen sağlık sorunlarına açıklık getirdi. Programa konuşmacı olarak ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erdem Ali Özkısacık, Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, Yrd. Doç. Dr. Vahit Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Altay Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Öykü Memiş ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünübol katılırken, “Sağlıkta doğru bildiğimiz yanlışlar”, “Sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız?”, “Diyabet nedir? Diyabetik ayak tedavisinde yeni yöntemler”, “Bel ve diz ağrılarından kurtulmak mümkün mü?”, “Çağımızın hastalığı depresyon”, “Tıp dünyasındaki yeni gelişmeler”, “Cerrahi müdahale ile şeker hastalığından kurtulmak mümkün mü?” konuları ele alındı.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, sağlık alanında yaşanan gelişmelere ve merak edilen konulara açıklık getirildi. “Kendi Değerlerimiz” programlarıyla en sıkıcı olabilecek konuları insanlara keyifli bir şekilde anlatarak geniş kitlelere ulaşmayı başardıklarını ifade eden Rektör Bircan, “Çağımızın vebası olarak görülen şeker hastalığı ile mücadelede Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesinde uygulanan yöntemleri hocalarımız sizlerle paylaşacak.” dedi.

Türkiye’de kalp damar cerrahisinin gelişimi, bypass, stent ve kalp ameliyatlarının anlatılmasıyla başlayan etkinlikte, ülkemizde gelişen teknolojinin de etkisiyle ileri yaş hastalarımıza müdahale edilebildiği anlatıldı. Enfeksiyon hastalıkları konusunda ise dünyada yalnız yaşamadığımız gerçeğinden yola çıkarak birçok canlı ile aynı ortamda yaşadığımızı anlatan tıpçılar, bu canlılardan bazılarının hastalıklara sebep olduğunu vurgulayarak bu küçük canlıların zaman zaman tarihin akışını değiştirdiklerini, Napolyon’un Moskova’yı kuşattığında ordusunun yarısını tifüs nedeniyle kaybettiği örneğiyle açıkladı.

“Diyabet son 6 yılda 2 kat arttı”

Günümüzün vebası olarak adlandırılan diyabet (şeker hastalığı) ile ilgili bilgiler veren hekimler, Pankreasın salgıladığı insülin hormonunun insan vücudundaki yağlardan dolayı kanın, glikozu hücreye sokamaması neticesinde vücudumuzdaki reseptörlerin pankreası uyarması ve pankreasın da daha fazla insülin salgılaması sonucunda diyabet hastalığının meydana geldiğini anlattılar. Her 100 kişiden 7’sinin bu hastalığa yakalandığını ve bu oranın son 6 yılda 2 kat arttığını belirten ADÜ’lü hekimler, hastalığın yaygınlaşma sebebinin ise hareketsiz bir yaşam ve beslenme alışkanlıkları olduğunu söyledi. Dünyada her 20 saniyede bir diyabet hastasının ayağının kesildiğinin altını çizen konuşmacılar bu hastalığın tehlikelerine işaret etti. Bununla beraber ADÜ’de diyabetle mücadele için Diyabetik Ayak Merkezi’nin kurulduğunu ve birçok hastanın ayağının bu merkezde kesilmekten kurtulduğunu kaydettiler.

“Psikolojik sorunlar bir çok hastalığın temel sebebi”

Günümüzde birçok hastalığın sebepleri arasında gösterilen psikolojik sorunlara dikkat çekilen etkinlikte tıp doktorları, Psikolojide terapi, Psikiyatride ise hem terapi hem de ilaçlı tedavi olduğunu söyleyerek iki disiplin arasındaki farkları anlattı. Ortopedik tedavi yöntemlerinden kireçlenme hakkında Aymelek Derneğinden gelen yaşlılara bilgiler verilirken bu alanda alternatif tıp yöntemlerinin ne kadar sağlıklı olduğu tartışıldı.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son bulan etkinlikte, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, katkılarından dolayı öğretim üyelerine teşekkür belgesi verdi.