2011 yılında Türkiye’de ilk kez kurulan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi geleceğe yönelik çalışma stratejisini belirlemek üzere çalışmalarına hız kazandırdı.

ADÜ Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi “Romanlar alanında akademik çalışmalar yapan akademisyenler ve Roman üniversite mezunu gençler ile buluşmalar” konularını ulusal ve uluslararası alanda çalışmayı planlıyor.

Başbakanlık Başdanışmanı Sosyolog Dr. Necdet Subaşı’nın moderatörlüğünde Roman Sorunu ve Akademik Müktesebat Çalıştayı düzenlendi. Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen çalıştaya Dr.Necdet Subaşı, Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal İçerme Daire Başkanı Durmuş Ali Daldallı, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Gülderen Özdemir, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Müdürlüğü Proje Sorumlusu Songül Koçer, Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Merkezin yönetim kurulu üyeleri ile İzmir, Aydın, Tokat, Bursa, Ankara, Uşak, Denizli, Antalya ve Çanakkale’den oluşan dokuz farklı üniversitelerden gelen 19 akademisyen katıldı.

Çalıştayı değerlendiren Sosyolog Dr.Necdet Subaşı, Romanlar konusunda başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşla işbirliği içinde çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu Çalıştayın bugüne kadar yapılan çalışmalardan bir farkı olduğunu vurgulayarak; “Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi elimizde bir fırsat, geliştirmeliyiz ve destek vermeliyiz. Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz ve ekibinin Aydın’da gerçekleştirdiği Çalıştayda özellikle Romanlarla ilgili konuları çalışan akademisyenlerin sahada hangi aşamada olduklarını görmek istedik. Karşılıklı deneyim paylaşımı ile gerçekleşen oturumlar, hiç çalışılmamış konuların ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Akademik müktesebat çözüm politikaları üretmede sahanın gerçek kodlarını çözebilecek olanlar akademisyenlerdir” dedi.

Roman Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin koordinasyon sağlamada önemli bir konumda olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, çalıştayın önemine değinerek sorunların ancak Roman vatandaşların kendi isteklerini de dikkate alarak çözülebileceğine vurgu yaptı.

Romanlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Merkez olarak sorumluluklarının fazla olduğunu ve bu bilinçle çalışmalarını planladıklarını belirtti. Ulusal ve uluslararası alanda temsiliyetlerinin olduğunu, artan saha deneyimleri ve işbirlikleri ile geliştiklerini vurgulayan Prof. Dr. Kiraz, “Çalıştayda, araştırmalarda referans merkez olmak, saha çalışmalarına kaynak oluşturmak ve karar vericilerin daha rahat bilgilere ulaşabilmesi amacıyla bilgi bankası-arşiv oluşturulması gibi önemli kararlar alındı. Birbirini tekrarlayan değil yeni ve çözüm odaklı araştırmaların teşvik edilmesi, sahada araştırma yapan akademisyenlerin karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirilmesi konuları üzerinde durduk. Ayrıca kendimize sahadaki boş çalışma alanlarının tespiti ve çözümler için model geliştirilmesi, sahada çalışılmamış konular içerisinden, multidisipliner, multisektörel yeni projeler üretilmesi gibi ev ödevleri çıkardık” dedi.

Çalıştaya katılan Bakanlık temsilcileri ve akademisyenler tartışılan konuların kendilerine uygulamalarda çok yararlı olacağını belirterek Romanlar ile ilgili çalıştay ve toplantıların düzenli aralıklarla devam etmesini istedi.