Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, hızlı bir yol izlenirse AIDS virüsünün 2030 yılına kadar küresel bir tehdit unsuru olmaktan çıkacağını belirtti.

1984 yılında ise AIDS’e neden olan HIV virüsü keşfedilmesiyle hastalığın insanlık için önemli bir tehdit oluşturduğuna işaret eden Dr. Şenol Okur, “Bu virüs vücudun savunma gücünü zayıflatmakta, yıkmakta ve normal koşullarda tedavi edilebilen hastalıklar, savunma gücü yetersiz kaldığından tedavi edilememekteydi. 1990’li yılların başlarından beri bulaşma pek çok ülkede en sık korunmasız yapılan cinsel temas ve damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ile olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerinde şu anda 35 milyon kişi HIV+ olup 28 milyon kişi tedavi almakta ve 11,7 milyon kişinin tedavisi takip edilmektedir” dedi.

AIDS’ten korunma yolları hakkında bilgiler veren Okur, “Tedavide kullanılan ilaçlar, HIV taşıyıcılığını ortadan kaldırmaz, ama hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını, yani AIDS gelişmesini önler veya geciktirir. AIDS aşamasına gelmiş hastalarda da belirtilerin ortadan kalkmasını sağlar. Tedavi altındaki hastalar, normal yaşamlarını sürdürebilir, günlük işlerini yapabilir. Bu nedenle, HIV-pozitif olduğunu öğrenen kişi, hastalığının hangi aşamada olduğunu ve tedavi olanaklarını öğrenmek için bu konuda deneyimli bir merkeze başvurmalıdır” diye konuştu.

Dr. Okur, Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı kapsamında önümüzdeki 5 sene içerisinde AIDS ile mücadelede hızlı bir yol izlenirse AIDS virüsünün 2030 yılına kadar küresel bir tehdit unsuru olmaktan çıkacağına dikkat çekerek, “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2013 yılı sonuna kadar 7.528 HIV pozitifliği tespit edilmiştir ve son yıllarda bu sayı hızlı bir artış göstermektedir..Hastalıktan korunmak bizim elimizde. Bilinçli ve güvenilir bir cinsel yaşam, emniyetli kan ürünlerinin kullanımı ile ömür boyu bu hastalıktan korunmak mümkün. Unutmayın! AIDS kader değildir” şeklinde konuştu.