Hasat şenlikleriyle yeni sezona coşkulu giriş yapan zeytincilik sektörü, var yılı olarak tanımlanan 2014/15 sezonunda 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesini katma değere dönüştürmek için tanıtım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

Türk zeytin ve zeytinyağının ağırlıklı olarak yurtdışında tanıtım çalışmalarını yürüten, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi yeni sezonun başlamasıyla birlikte iç piyasa tanıtımlarına ağırlık verdi. Son yıllarda, Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK)’nin hibe desteği çerçevesinde yurtiçi tanıtım etkinlikleri düzenleyen ZZTK, 2011 yılında zeytin ve zeytinyağının insan sağlığına olan faydalarına dikkat çekmek için UZK (Uluslararası Zeytin Konseyi) desteği ile “Zeytinyağı Sağlıklı ve Lezzetli” isimli bir tanıtım projesi başlatmıştı.

“Zeytinyağı Sağlıklı ve Lezzetli” Projesi kapsamında 2011 yılından bu yana İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Eskişehir’de alışveriş merkezlerinde tanıtım etkinlikleri düzenlediklerini anlatan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, Aralık ayında ise haftasonları sırasıyla Erzurum AVM, Forum Kayseri, Ceylan Karavil Park Diyarbakır ve Forum Trabzon’da tanıtım etkinlikleri yapacaklarını kaydetti.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE HEDEF DÜNYA İKİNCİLİĞİ

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığını son yıllarda yaptığı yatırımlarla 170 milyon seviyesine çıkardığına dikkati çeken Gündeş, “Türkiye 2023 yılında zeytinyağı üretiminde 650 bin ton rekolteye ulaşarak dünya ikinciliğini hedefliyor, sofralık zeytinde ise 1 milyon 200 bin ton rekolteye erişmeyi amaçlıyor. Bu rekoltenin katma değere dönüşmesi, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için güçlü bir iç piyasaya ihtiyaç var. Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketiminin az olduğu illerde tanıtımlara ağırlık vererek bu illerimizde de zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de kişi başı 2 kg seviyesinde olan zeytinyağı tüketimini 5 kg.’a çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

AYDIN TİCARET BORSASI TADIM EĞİTİMİ VERECEK

“Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli proje kapsamında zeytinyağının insan sağlığına faydaları anlatılacak. Zeytinyağının bir kültür, damak zevki konusu olduğu algısını oluşturmak amacıyla Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından akredite edilen Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı ile Ayvalık Ticaret Odası ve Akhisar Ticaret Borsası tadım paneli üyelerince, zeytinyağı tadım eğitimi de verilecek.