Aydın’ın Efeler ilçesinde bir kısmı tamamlanarak faaliyete geçen ve Türkiye’nin en büyük müftülük külliyeleri arasında yer alan Aydın İl Müftülüğü Külliyesi’nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Aydın İl Müftülüğü Külliyesi projesi kapsamında yapımı tamamlanan İl Müftülüğü hizmet binası hizmete başlarken külliye içinde yer alan konferans salonu, sosyal tesisler ve cami inşaatının çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yapılmakta olan ve diğer illerde eşine pek rastlanmayan külliyenin son durumu ile ilgili olarak bilgiler veren Müftü Ömer Kocaoğul, külliyenin toplam 10 dönüm arazi üzerinde inşa edildiğini ve külliye içinde yer alan konferans salonunun kaba inşaatının tamamlandığı söyledi. Cami inşaatının ise bir süre daha süreceğini kaydeden Kocaoğul, Ege Bölgesinin en büyük ve en görkemli camisinin Aydın’a kazandırılacağından dolayı büyük heyecan duyduklarını belirterek, “Yeni müftülük binamız ise en iyi müftülük binaları arasında yer alıyor. Tek sorunumuz külliyenin vakıf arazisi üzerine yapılmasından dolayı genel bütçeden yardım alamamamız. Külliyeyi halktan gelen yardımlarla ve Diyanet Vakfı’nın yardımlarıyla ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

AYDIN’IN EN BÜYÜK KONFERANS SALONU OLACAK

Külliye hakkında yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler veren Müftü Kocaoğul, “Gerek cami ve gerek konferansa gelenler için külliyenin altında 400 araçlık otopark inşa edildi. İnşaat tamamlandığında Diyanet teşkilatında iller bazında en büyük külliyelerden olacak. Yaklaşık 800 kişilik bir konferans salonu ilimizin en büyük konferans salonu olacak. Ayrıca öğrencilere okuma ve araştırma noktasında yardımcı olacak külliye içinde büyük bir kütüphane oluşturacağız. Caminin altını çok amaçlı kullanabilmek adına kitap okuma salonları, bilgisayar laboratuarı, ailelerin bir araya gelebileceği alanlar yapacağız. Yeni binamızla birlikte hac ve Umre bürosu, aile irşad ve rehberlik bürosu, diyanet yayınları satış bürosu ile hizmetlerimize devam ediyoruz” diye konuştu.

CAMİ OSMANLI TARZINDA İNŞA EDİLİYOR

Külliye inşaatının Osmanlı mimarisiyle inşa edildiğini kaydeden Müftü Kocaoğul, şöyle konuştu: “Aydın İl Müftülüğü Külliyesi; cami, müftülük hizmet binası, sosyal hizmet tesisleri, konferans salonu, Kur’an kursu ve kapalı otoparktan oluşacak kompleks bir yapıdır. Bu kompleks yapının bir bölümü olan Külliye Camii inşaatımız zemin kat beton dökümü gerçekleşmiş olup, yazlık kısmı 5 adet kubbe beton dökümü yapıldı ve kalıpları söküldü. Sermahfel üstü kubbe kalıp montaj işi hızla devam ediyor. Kıble tarafında yapılan büyük kemer ve yarım ay kalıp montaj işleri devam ediyor. Camimiz Osmanlı model tarzında olup 2 adet minaresiyle Selahattin Camii sınıfındadır. Camimiz 4 fil ayağı ana taşıyıcısı, 4 adet büyük yarım ay, ses akustiğini sağlayan 4 adet aslan göğsüyle ana kasnak kısmı tamamlanma aşamasındadır. Akabinde ana kubbe oluşturulacaktır”