Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, zorlaşan çalışma koşulları nedeniyle eylem kararı alan aile hekimlerini desteklediklerini belirtti.

Aydın Tabip Odası hizmet binasında bir araya gelen Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Türk Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı Ahmet Bozkurt, Aydın Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hakan Elatik, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Genel Başkanı ve ADÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. OKay Başak ile SES temsilcileri aile hekimlerinin Cuma günü gerçekleştireceği 1 günlük iş bırakma eylemi ve Cumartesi günü Ankara gerçekleşecek olan miting öncesi açıklama yaptı.

Sağlıkta sürekli değişen uygulamaların aile hekimlerinin moralini bozduğunu savunan Dr. Metin Aydın, “Aile hekimliği çalışanları üzerine yapılan baskılar artık dayanılmaz hale gelmiştir. Soruşturma, savunma ve puan gibi uygulamalar nedeniyle iş yapamaz hale gelen aile hekimleri, mesleklerini bırakma aşamasına gelmiştir. ‘Aile hekimlerinin eğitimi için nöbet düzenlemesi yapıyoruz’ diye başlayan süreç ‘Aile hekimlerine acilde ihtiyacımız var’ şeklinde devam etmiş, ‘Nöbetsiz sağlık sistemi olmaz’ şekline dönüşerek, son olarak da ‘Aile Hekimlerini aileler ile daha çok bir araya getireceğiz’e dönüşmüştür. Aile Sağlığı Merkezleri acil servis değildir. Aile Sağlığı Merkezleri, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek halkımızın geleceği için çalışan merkezlerdir. Herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet alınmasının getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecektir. Bu şekilde eski sağlık ocağı sistemi tekrar getirilmek istenmektedir. Ülkemizdeki aile hekimliği uygulaması sağlık göstergeleri ile Avrupa Şampiyonu olmuştur. Bu başarıyı sağlayan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yüklenmek istenen angaryalardan, Acil, ASM-TSM nöbetlerinden vazgeçilmelidir” dedi.

Aile Sağlığı Merkezleri’nin koruyucu sağlık hizmetleri için çalışan merkezler olduğuna işaret eden Dr. Hakan Elatik ise, “Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları artık gelecekten umudunu kesmiştir. 20 bin aile hekimine ve 20 bin aile sağlığı çalışanına daha ihtiyacım var diyen bakanlık, acaba mevcut aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının, sistemden kaçış için yollar aradığının farkında değil midir? Haftada 6 gün, günde 12 saat ve ayda 300 saat çalışma insan haklarına aykırıdır. Biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak Aile Hekimliğine, Sağlık Bakanlığı’ndan daha fazla önem veriyoruz ve iyi bir aile hekimliği uygulamasına sahip olmak için herkesten fazla çalışıyoruz. Sağlık sisteminin kurtuluşu aile hekimliğinden geçer. Biz halkımızın sağlığının daha iyi takip edilebilmesi ve aile hekimliğinin bitirilmemesi için 12 Aralık 2014 Cuma günü tüm Türkiye’de 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağız. Bugün aile hekimliğinin bitirilmesine halkımız adına itiraz ediyoruz. Halkımızı da bize destek olmaya çağırıyoruz. Ayrıca 13 Aralık 2014 cumartesi günü tüm Türkiye’den gelen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile Ankara’da miting yapacağız” diye konuştu.