Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, borçlu mükelleflerin 01 Aralık’a kadar kamuoyunda ‘vergi affı’ olarak bilinen kanuni düzenlemeden yararlanmalarını istedi.

6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanunun 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatan Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, “Bu Kanun ile mükelleflerimize kaçırılmaması gereken pek çok imkan sağlanmıştır. Bunlardan en önemlisi borçlu mükelleflere getirilen ve borçların yeniden yapılandırılmasına imkan veren düzenlemedir. Buna göre, ilgili vergi dairelerine yazılı olarak başvuran mükelleflerin 30 Nisan 2014 tarihi öncesi borçları yeniden yapılandırılacaktır. İstenilmesi halinde yapılandırılmış borçlar 36 ayda 18 taksitte ödenebilecektir. Yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmayacaktır. Böylece iş ve işlemler vergi borcu problemi olmadan yürütebilecektir. Yapılandırma sırasında herhangi bir teminat istenilmeyecektir. Ancak bu durumdaki mükelleflerin cari dönem vergi borçlarını zamanında ödemeleri gerekmektedir. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları borcu olan mükelleflerin bu kanun hükümlerinden yararlanmaları halinde taşıtların fenni muayenelerini yaptırmalarına ve uçuşa elverişli belgelerini almalarına imkan verilecektir” dedi.

6 İLE 18 AYA KADAR TAKSİT İMKANI

Yapılandırmadan yararlanılması halinde hesaplanan gecikme faizi ve zamların yerine ilgili dönemlerde geçerli olan Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarının uygulanacağını kaydeden Yılmaz, “Bu şekilde hesaplanan borcun peşin ödenmesi mümkün olduğu gibi ikişer aylık dönemler itibariyle 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit halinde de ödeyebilecektir. Yapılandırılan borçların peşin veya taksitli olarak kredi kartıyla da ödenmesi mümkündür. 6552 sayılı Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunmayan mükelleflerimizin borçları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecektir. Birikmiş borçların tasfiyesine yönelik büyük bir imkan sunan ve mükellef lehine pek çok uygulama getiren söz konusu düzenlemeden faydalanması mükelleflerimizin menfaatine olacaktır. Bu Kanunun geniş mükellef kitlesini ilgilendirdiği göz önünde bulundurularak Vergi Dairesi Başkanlığımızca Kanun’un müracaat süresi sonu olan 01 Aralık 2014 tarihi sonuna kadar çeşitli etkinlik ve programlarla mükelleflerimiz bilgilendirme ve bilinçlendirme çabası içinde olunacaktır. Bu konuda en büyük desteği basın ve medya mensupları ile serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden beklemekteyiz” diye konuştu.

Mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi, ücretsiz hizmet sağlayan 444 0 189 VİMER ve Vergi Dairesi Başkanlıklarından bilgi alınabileceğini kaydeden Yılmaz, başvuru için gerekli olan dilekçe ve formlar matbu olarak vergi dairelerinde mükelleflerin hizmetine sunulduğunu sözlerine ekledi.