Ülke genelinde her geçen artan iş kazaları ile gündeme gelen iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda Aydın’daki inşaat firmalarının büyük çoğunluğunun vurdumduymaz olduğu ortaya çıktı. Gerek Bakanlık yetkilileri gerekse iş güvenliği uzmanlarında yapılan tüm uyarılara ve her gün meydana gelen ölümlü iş kazalarına rağmen Aydın’da inşaat firmalarının gerekli tedbirleri almadıkları gözlemlendi.

Çalışma Bakanlığı tarafından Aydın’da yapılan denetimlerde inşaat firmalarının çoğunun iş ve işçi sağlığını hiçe saydığı gözlemlenirken, denetimi yapan ekipler adeta gözlerine inanamadı. Aydın’da denetimi yapılan 16 inşaat firmasından 14’ü mühürlenerek faaliyetleri durdurulurken, yetkililer para kazanmak uğruna işçilerin hayatını hiçe sayan ya da çalışırken gerekli güvenlik önlemini almadan çalışanlara göz yumulmayacağını belirttiler.

“ÖLÜMLERİN ÇOĞU İHMAL VE DİKKATSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR”

Soma’da meydana gelen maden kazasının ardından iş ve işçi güvenliği ve sağlığının daha çok gündeme geldiğini ve meydana gelen kazaların yüzde 99’unun ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklandığını belirten, Ayyıldız OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı Muharrem Demirbilek, “Meydana gelen iş kazalarının neredeyse tamamı ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Mevzuata ve kurallara uygun çalışıldığında herkes şuna emin olabilir ki kaza olsa bile böyle elim sonuçlar ortaya çıkmaz. Nasıl araçta güvenli bir yolculuk için, emniyet kemeri, hız limiti, ışık ayarından rot balansa kadar alınması gereken tedbirler varsa her işin de kendine göre alınması gereken önlemleri var. Son zamanlarda inşaatlarda meydana gelen iş kazaları oldukça arttı. Bu nedenle denetim olsun ya da olmasın tedbirlerin artırılması ve mutlaka kurallara uygun çalışılması gerekir” dedi.