Aydın İl Müftülüğü tarafından il genelindeki tüm camilerde okunan Cuma Hutbesinde, Aydın Sanayi Odası’nın (AYSO) yürüttüğü UMEM projesi anlatıldı.

Aydın İl Müftülüğü tarafından il genelindeki tüm camilerde okunan Cuma Hutbesinde, Aydın Sanayi Odası’nın İŞKUR Aydın İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Merkezleri (UMEM) projesi anlatıldı. Hutbede iş sahibi olmayan gençler UMEM projesine davet edilerek, kendi kazançlarını sağlamları için meslek edinmeleri istendi.

Aydın İl Vaizi Muhammet Meral tarafından hazırlanan hutbede, “İnsan, hayatını devam ettirebilmesi için pek çok şeye ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyduklarını elde edebilmesi ise çalışmasına bağlıdır. Her ne kadar rızkı veren Allah ise de onu elde etmek için çalışıp çabalamak insanoğluna düşmektedir. Dinimizde ahireti kazanma adına da olsa uzlete çekilmek, münzevî bir hayat yaşamak, dünyayı ve çalışmayı terk etmek yoktur. Allah-ü Teâlâ kitabında İbrahim, İsmail, İdris, Musa ve diğer peygamberleri hatırlamamızı,3 dolayısıyla onların yaşadıklarından dersler çıkarmamızı tavsiye ediyor. İdris terzilikle, Nuh ve Zekeriyâ peygamberler marangozlukla, İbrahim, Hud ve Salih peygamberler ticaretle, Eyüp çiftçilikle, Musa ve son peygamber Hz. Muhammed de çobanlıkla meşgul olmuşlardır. Ayrıca, Hz. Peygamberimiz ticaretle de meşgul olmuştur. Hükümdar olmasına rağmen çalışan Dâvûd, demir döverek ekmeğini kazanıyordu. Kişinin ailesinin rızkını temin etmesi, onları başkalarına muhtaç etmemesi dinimizin gereğidir” denildi.

UMEM PROJESİNE DAVET

Müslüman’ın alın teriyle kazanması ve yaptığı işle kendine, ailesine, ülkesine faydalı olması gerektiği kaydedilen hutbede, “Çalışmanın zıddı, tembelliktir. Tembellik ise, Müslüman’da kabul edilmeyen bir tutumdur. Sayılamayacak kadar çok zararından olsa gerek, Hz. Peygamber tembellikten Allah’a sığınmıştır. UMEM tarafından düzenlenen istihdam garantili vasıflı eleman yetiştirme kursları, kamu kurum ve kuruluşlarının, Aydın sanayi Odası’nın (AYSO) katılımlarıyla uygulamaya konulmuş sosyal ve ticari bir projedir. UMEM projesinde amaç, işsiz vatandaşlarımızı ekonomiye kazandırmak, onları meslek sahibi yapmaktır. Bu projeler sayesinde, pek çok kişi evine helal lokma götürebilecek ve işsizlik nedeniyle sıkıntıya düşmüş pek çok aile, sokağa düşecek pek çok genç kurtarılmış olacaktır. Bu ve benzeri projelerle iş arayanlar kazandıkları vasıfları ve becerileriyle iş sahibi olacaklar; İşverenler de vasıflı işçi ihtiyacını karşılamış olacaklardır. Çevremizdeki iş arayan kardeşlerimizi UMEM meslek edindirme kurslarına yönlendirmek bizim sosyal görevimizdir” ifadelerine yer verildi.