Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kadınların bugün halen eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddet sarmalı içinde bulunmasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında şunları kaydetti; “Cumhuriyetimizin kuruluşu ile sonuçlanan bağımsızlık mücadelemizde, bebelerini kundakta bırakarak cephede erkekler ile birlikte büyük fedakarlıklar üstlenen kadınlarımız, kendi hakları adına vereceği mücadelede inanç ve azmini kaybetmediği sürece mutlaka toplum içerisindeki hak ettiği noktaya ulaşacaktır. Büyük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 80 yıl önce kadınlarımızın toplumsal ve ekonomik hayat içerisindeki gerekliliklerini görerek pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkına sahip olmasını sağlamıştır. Kadınlarımız, 1960 yılında imzalanan BM Kadınların Siyasi Hakları Sözleşmesi’nden otuz yıl önce, 1930 yılında, belediye seçimlerinde oy verme hakkını; 5 Aralık 1934tarihinde de milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir”

Cumhuriyet aydınlanması ve özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra Türkiye’de güçlenen erkek egemen zihniyetin kadının toplumdaki rolüne sınırlı bir pay biçtiğini savunan Çerçioğlu, “Çığ gibi büyüyerek günümüze gelen erkek egemen sistemde, kadına uygulanan şiddet ve her alandaki eşitsizlikle mücadele etmek gün geçtikçe zorlaştı. Cumhuriyetimizin kuruluşu ile başlayan pozitif sürecin ardından bugün geldiğimiz nokta cinsiyet ayrımcılığı ve kadına karşı şiddette üst sıralarda olmanın utancıdır. Kadına karşı uygulanan her türlü şiddet ve ayrımcılığın önüne geçilebilmesi için sadece yasaların caydırıcılığına sığınmak yeterli değil. Toplum olarak ortak tepki koyabilme kararlılığımızı harekete geçirmeliyiz. Unutulmamalı ki, kadının yok sayıldığı toplumlarda ne toplumsal barış, ne ekonomik ve kültürel gelişme nede modernleşme sağlanamaz. Bu duygu ve düşüncelerle kadınlarımızın siyasal yaşama katılmalarının temel kaynağını oluşturan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 80. yıldönümünü kutluyor, bu hakları kadınlarımıza armağan eden Ulu Önderimizi saygı ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

(MB-İK-Y)

?