Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, bu yıl zeytin üretiminde verimin ve kalitenin iyi olduğunu belirterek, "Zeytinyağı fiyatları da üreticinin yüzünü güldürdü" dedi.

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, içe genelinde hasadı devam eden zeytin sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Gökdemir zeytinin bu yıl Didimli zeytin üreticisinin yüzünü güldürdüğünü belirterek “Kalite ve verim oldukça iyi; hasat zaten devam ediyor. Ekonomik anlamda üreticinin yüzü gülecek. Bu yıl zeytin getirisinin fazla olacağına inanıyorum; Üretici şu anki durumdan memnun. Tane zeytin 2 ila 4 TL arasında satıldı. Bu fiyatları da piyasa koşulları belirledi. Öte yandan hava şartlarının iyi gitmesi hasat sezonunu rahatlattı. Yaz mevsimi kurak geçti; damlama sulama yapılmasına rağmen beklenen yağmurlar geç geldi. Mevsim anlamında sezon uzadı fakat üreticinin durumu şu an iyi; Bu nedenle zeytinyağı fiyatları da 8 ila 12 TL arasında değişiyor. Asit oranı çok düşük; bu fiyatlar üreticiyi de memnun ediyor. İnşallah bu fiyat aralığı devam eder” dedi.

“MAKİNELİ TARIM VE İSTİHDAM”

Zeytin hasat sezonunda bu yıl ilçe genelinde makineli tarımın yapıldığını belirten Başkan Gökdemir “Makineli tarım verimi ve kaliteyi de olumlu etkiledi. Artık üretici gözü gibi baktığı zeytinleri modern şekilde ağaca zarar vermeden topluyor. Diğer yandan ise hasat sezonunda zeytin toplamada ve zeytin makinesini kullanmada işçi sıkıntısı yaşanıyor. Bu noktada zaman zaman zorluklar yaşandı. İşin bir diğer yanı ise hasat sezonu uzadıkça işsizliğe bir nevi yardımcı oluyor ; çünkü zeytin toplama işi aynı zamanda işsizlere iş kapısı oluyor ve yılın en az 5-6 ayı iş fırsatı doğuyor ve istihdam yaratıyor” dedi.