Diyet için sürekli kaçınılması gerektiği bilinen makarnanın kilo verebilmek için gerekli olduğu belirtildi. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Kilo verebilmek için tam buğday unundan makarnanın diyette olması gerkir" dedi.

Makarna sağlıklı olduğu bilinen ve sıklıkla önerilen Akdeniz Diyetinde de kullanıldığını belirten Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Makarna, lezzetli, ucuz ve hazırlaması kolay olmasının yanı sıra diyette diğer besinlerle birlikte kullanıldığında sağlıklı, besleyici ve doyurucu öğünler için mükemmel bir besindir. Genellikle lif deposu sebze ve kurubaklagiller, kalp dostu balık ve tekli doymamış yağ asitleri, antioksidan zengini domates sosu ve protein dolu peynirler, tavuk ve yağsız etler ile birlikte hazırlanabilir. Tam tahıllar ve zengileştirilmiş tahıllar demir ve B grubu vitaminlerin yanı sıra vücut fonksiyonları için gerekli esansiyel vitamin, mineral ve fitonutrientler içerir. Besin etiketine dikkat edilip yüzde 100 tam buğday veya yüzde 100 tam tahıl yazanlar tercih edilmelidir” diye konuştu.

“SÜREKLİ ENERJİ SAĞLAR”

Makarnanın sürekli enerji sağladığını da belirten Kandıralı, “Makarna gibi karbonhidratlar glikoz içerir, beyin ve kaslar için hayati önemli bir yakıttır. Kompleks karbonhidratlar için mükemmel bir kaynaktır, enerjinin yavaş salınımını sağlar. Basit şekerler gibi hızlı ve kısa süren enerjinin aksine makarna sürdürülebilir enerji sağlar. Kilo vermeyi sağlayan karbonhidratları azaltmak değil kaloriyi kısıtlamaktır. Karbonhidratlar kilo vermeye çalışırken oluşan açlık hissini de ortadan kaldırmaya yardımcı olur” diyerek zenginleştirilmiş makarnaların hamile kadınlar için, bebekte doğum kusurlarının oluşumunu önleyen, önemli bir B grubu vitamini olan folik asiti de içerdiğini söyledi.

“NASIL HAZIRLANMALI”

Diyet için makarnanın hazırlanışı konusunda da bilgi veren Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı “Ağır sosları taze domates sosu veya pesto sos gibi düşük kalorili içinde sebze olan soslarla değiştirin. Makarnaları taze otlar, sarımsak ve hafif bir zeytinyağ gezdirerek de tercih edebilirsiniz. En sevdiğiniz makarna öğününün kalorisini azaltmak için; tarifte 2 su bardağı makarna dendiyse 1 su bardağı kadar koyun üzerini de örneğin; brokoli ve kırmızı biber ya da kabak ve fesleğen ile tamamlayın. Kalorisini azaltmanın yanı sıra daha fazla besleyicilik, lezzet ve renk katmış olacaksınız. Kilo kaybına fayda sağlamak için yapılabilecek bir diğer öneri de tarifte belirtilen makarnanın yarısı kadar koyup üzerini kurubaklagillerle tamamlamaktır. Hem tam protein kaynağı elde etmiş olacak hem de kurubaklagiller ve lif içeriği ile çok daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır” dedi.