Bir süredir Aydın Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmazlık yaşayan Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliklerde bazı ilçeleri kayırdığını iddia etti. Özellikle sosyal projelere kendilerinin de katkı sağlamaya hazır olduklarını belirten Başkan Akın, “Örneğin toplu nikah töreni ilçelerimizde yaşayan insanlarımıza nasıl ulaştırılacağı anlatılırsa; biz de yapıcı yönde katkı vermekten geri durmayız” dedi.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, “İnsanlarımızın; özellikle kadınlarımızın refah düzeyi artmış, sosyal ve hukuksal bütün haklarını kullanabilir vatandaşlar olarak aramızda yaşamasını sağlamak Belediyeciliğin olmazsa olmazlarındandır. Germencik Belediyesi olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sosyal içerikli faaliyetlerimizden de bu hassasiyetimiz anlaşılacaktır. Toplu nikah, toplu sünnet gibi hem sosyal hem kültürel hem de dini bazı gereklilikleri Belediyemizin kendi imkanlarıyla daha önceki dönemlerde gerçekleştirdik. Kadınlarımız lehine; aynen Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun dediği gibi pozitif ayrımcılık yapılması zaten bizim sosyal belediyecilik anlayışımızın bir parçasıdır. Ancak Aydın; artık büyükşehir belediyesidir. Sanırım Özlem Hanım kendisini hâlâ Aydın Belediye Başkanı zannediyor. Karacasu, Didim, Çine de Büyükşehir Belediyesi’nin birer unsuru. Şimdi toplu nikah için yapılacak organizasyona oradaki vatandaşın nasıl dahil edileceği, o vatandaşlarımıza bu güzel hizmetin nasıl ulaştırılacağı anlatılmadan toplu nikah organizasyonu için bütçe talep etmek teamüllere uymayan ve aynı zamanda şık da olmayan bir davranıştı. Bizim karşı çıktığımız konu, toplu nikah hizmeti değil; kapsayıcı olmayan ben merkezci davranış tarzıydı” diye konuştu.

Bu hizmetin nasıl verileceği; ilçelerimizde yaşayan insanlara nasıl ulaştırılacağının anlatılması halinde kendilerinin de katkı vermekten geri durmayacaklarını ifade eden Germencik Belediyesi’nin MHP’li Başkanı Ümmet Akın, “Tıpkı toplu nikah organizasyonunda olduğu gibi, deve güreşi organizasyonunda da, tek bir merkezde deve güreşi düzenleme fikri de yerel dokuyu merkezileştirme, her şeyi tek bir merkezde toplama fikrinden başka bir şey değildir. Nasıl ki, bir ilçemiz incir ile ön plana çıkarken diğer bir ilçemiz zeytini, kestanesi ile ön plana çıkıyorsa, ismi her yerde deve güreşi olan bir gelenek her yerde ayrı bir lezzet vermektedir. İlimizin çeşitli bölgelerinde sürdürülen bu gelenek, çoğu yerde farklılaşmış; marka değeri kazanmış, köklü bir gelenek olarak karşımıza çıkmıştır. Bütçe görüşmelerinde Karpuzlu’nun talebi reddedilirken Sayın Başkan tarafından ileri sürülen; ‘Aydın’da tek bir güreş düzenleyelim’ fikri, tüm bu yerel tatları yıllarca emek verilerek ortaya çıkarılmış marka değeri olan deve güreşlerinin geleneksel dokusuna uygun düşmemektedir. Ayrıca, sadece Karpuzlu Belediyesi’ne destek verilmesi de bölgesel ayrımcılık yapılıyor izlenimi doğuracaktır. Bizim talebimiz Büyükşehir Belediyemizin, hakkaniyet ölçüleri içinde ilimizin ortak değeri olan bu yerel alışkanlıkları genele yayarak desteklemesidir. Ancak Karpuzlu Belediyesi’nin astığı afişlerden, Sayın Başkan’ın bölgesel ayrımcılık yaptığı ortadadır” ifadelerine yer verdi.

Kesinlikle toplu nikah organizasyonuna karşı olmadığını ve Türk Aile yapısının korunması gerektiğine inanarak bunu desteklediklerini kaydeden Akın, “Toplu nikah organizasyonlarının kapsamlı bir planlama ile il geneline yayılarak gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Bu bağlamda ilçe belediyesi olarak üzerimize düşen bütün sorumlulukları da yüklenmeye hazırız. Aynı şekilde deve güreşi organizasyonlarının desteklenmesi ve ulusal düzeyde de tanınırlığın arttırılması amacıyla hem büyükşehir belediyesinin hem de ilçe belediyelerinin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.