Aydın’ın Söke ilçesinde 56 yıldır terzilik yapan ve ilin en kıdemli terzisi unvanına sahip Hasan Külahlı, artık kumaş değil unutulmaya yüz tutan Yörük kültürünü dikiyor.

Son yıllarda beğenilerek izlenen Yörük filmlerinde sahne alan sanatçılara film setinde giydikleri Yörük kıyafetlerini diken Hasan Külahlı, “Devir tersine döndü. Teknolojiye yenik düşen terzilik yeniden önem kazandı. Gençler bu mesleği tercih etmeyince unutulmaya yüz tutan geleneksel Yörük kıyafetlerini ben dikiyorum. 15 yaşıma girdiğimde başladığım bu mesleği sağlığım elverdiği takdirde ölünceye kadar yapmak istiyorum” dedi.

1958 yılında çırak olarak başladığı mesleğini öğrendikten sonra 1967 yılında kendi başına dükkan açarak terzilik mesleğini icra etmeye başladığını belirten Hasan Külahlı, “47 yıl önce bu mekanda dükkan açtım. 47 yıldır başta geleneksel Yörük kıyafetleri ve 8 köşe şapka olmak üzere kıyafet dikerek ekmeğimi kazandım. Tekstil sektörü gelişip son teknoloji makinelerle kıyafet dikiminde de seri üretime geçilince bizim işler durgunlaştı. Birçok terzi ya meslek değiştirdi. Ya da bir şekilde emekliliğini doldurup işini bıraktı. Ben 56 yıldır hiç bıkmadan usanmadan geleneksel kıyafet diktim. Geride kalan yıllarda zor günlerimiz oldu ama bugün iş çok farklı noktalara geldi. Artık sadece bir terzi olarak değil kültür elçisi olarak çalışmaya gayret ediyoruz. Ege ve Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Yörük filmlerinde giyilen kıyafetlerin birçoğunu ben dikmeye başladım. Eskiden çırak bulunmazdı, şimdi kalfamla siparişlere yetişmeye çalışıyoruz” dedi.

Hayatından memnun olduğunu ve işini de çok sevdiğini belirten 72 yaşındaki Terzi Hasan Külahlı, sağlığını da işine borçlu olduğunu belirterek “Kesinlikle emeklilik psikolojisi yaşamak istemiyorum. Bu nedenle gözümün feri kesilinceye kadar işimi yapmaya çalışacağım” diye konuştu.