İŞKUR, 2009 yılından bu yana Girişimcilik Eğitim Programları düzenliyor. Girişimcilik Eğitim Programları ile İŞKUR’a kayıtlı kişilerin kendi işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Bu sayede işsizlik azaltılırken; ekonomide yeni ve sürdürülebilir işler de yaratılmaktadır.

Girişimcilik eğitim programlarına Kuruma kayıtlı işsiz, çalışan veya işveren başvurmakta; iş ve meslek danışmanlarıyla yapılan mülakatlar ve değerlendirme süreçlerinden sonra en yakın tarihli programa kayıt olmaktadırlar.

KOSGEB modülleri çerçevesinde en az 70 saat uygulanan girişimcilik eğitimleri girişimcilik özelliklerinin geliştirilmesi, iş planı hazırlama ve bu kapsamda yönetim planı, finansal plan, pazarlama ve üretim planlarının oluşturulması, iş planının sunumu konularını teorik ve uygulamalı olarak içermekte; eğitimlerde ayrıca başarılı girişimci hikâyeleri ve tecrübelere de yer verilmektedir. Tecrübeli profesyonel eğiticiler tarafından çoğunlukla üniversiteler, özel öğretim kurumları, meslek birlikleri/odaları, kamu kurumları ile dernek ve vakıflar aracılığı ile düzenlenen programlar sonrasında eğitimi tamamlayan katılımcılara sertifika verilmekte ve bu kişiler sertifikalar aracılığı ile hibe ve kredilere başvurabilmektedir.

İŞKUR 2009 yılından bu yana 56.745 erkek ve 49.597 kadın olmak üzere toplam 106.342 kişinin faydalandığı girişimcilik eğitim programları kapsamında Kuruma kayıtlı kişilere danışmanlık hizmetleri vermekte, girişimcilik seminerlerinde daha önce eğitim almış kişileri başarılı işveren ve finans kurum/kuruluşları ile buluşturmakta, bilgilendirme faaliyetleri düzenlemektedir. Ayrıca son yaptığımız düzenlemelerle iş planlarının uygulamaya geçirilmesi, sektörde iletişim ve işbirliği ağları oluşturulması, girişimci deneyimlerinin doğrudan program faydalanıcılarına aktarılması, katılımcıların finansal araçlara ve yatırımcılara ulaşabilmesi, girişimci adaylarının yönetim becerilerinin geliştirilmesi amacıyla mentorluk hizmetleri verebilmekteyiz.

İŞKUR engelli ve eski hükümlülerden kendi işini kuracakların proje başvurularını değerlendirmekte ve engellilere 36 Bin TL’ye, eski hükümlülere ise brüt asgari ücretin 10 katına kadar hibe desteği vermektedir. Bugüne kadar İŞKUR tarafından 55 eski hükümlüye yaklaşık 330 Bin TL, 20 engellinin kendi işini kurmasına yönelik ise 520 Bin TL destek verilmiştir.

Bu kapsamda; Karaman Çalışma ve İş Kurumu tarafından 2009 yılından bu yana yaklaşık 1500 kişiye girişimcilik eğitimi verilmiş olup, Girişimcilik eğitimi alan yaklaşık 163 kişiye de 36 Bin TL’ye kadar destek verilmiştir.