Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın’ın Karacasu ilçesinde 1 milyon 250 bin TL’ye mal olan Karacasu Ziraat Odası Zeytin Entegre tesisinin açılışını yaptı.

Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Karacasu Kaymakamı Yavuz Gül, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı ile oda başkanları ve davetliler katıldığı açılışta ekonomi örgütü olmamalarına rağmen çiftçilerin ihtiyaçları doğrultusunda bu tür tesisleri oda olarak zorunluluktan dolayı yaptıklarını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bizler aile işletmelerini destekleyemezsek bu ülkenin gıda güvencesini sağlayamayız. Büyük çiftlikler büyük çiftlikler, büyük holdingler ve büyük işletmelerle hiçbir ülkenin gıda güvencesi sağlama şansı yok. Çünkü olaya ekonomik baktığımızda bu işletmeler hizmete girdiğinde eğer para kazanamazlarsa olaya ekonomik faaliyet olarak baktıklarından çıkışları çok kolay olur. Ama aile işletmeleri inadına üretim yapıyor. Çünkü yapacak başka işleri yok. Çocuklarına bu işi sevdirerek devam ettirmeye çalışıyorlar. Çocuklarımıza biz de bu işi sevdirmeliyiz” dedi.

Karacasu’ya yatırım için yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıkları için bu tesisi inşa ettiklerini belirten Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, “5 yıl önce projeyi dile getirdik. Yatırımcı bekledik. Ama maalesef yatırım için gelen olmadı. Karacasu olarak ham zeytini çok iyi üretiyoruz ama bu zeytinleri işleyecek tesisimiz yoktu. Sanayicileri bölgemize davet ettik her türlü desteği vereceğimiz söyledik. Ama sanayicilerimizi bölgemize getirmeye ikna edemedik. Yük bizim üzerime düştü. Biz de bu tesisi Karacasu ilçemize kazandırdık. Karacasu zeytin ve zeytinyağının tescilini ve patentini de aldık. Karacasu’da üretilen zeytin ve zeytinyağımızı Antique Aphrodisias markasıyla tüm Türkiye’de tanıtacağız. Üretim tesislerini kuramazsak çiftçimizi istediğimiz seviyeye çıkaramayız. Biz ihtiyaç olduğu için bu yatırımları yapıyoruz. Bu tür tesisleri yatırımcılarımızı sanayicilerimiz kurmalı” şeklinde konuştu.

BAYRAKTAR, ZEYTİN TOPLADI

Karacasu Ziraat Odası zeytin işleme ve sıkma tesisinin açılışında emeği geçenlere plaketlerinin verilmesinin ardından fabrika alanı ve tesisi incelendi. Taze sıkılan zeytin yağına ekmek banarak tadına bakan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, daha sonra ilçeye bağlı Ataeymir Mahallesinde zeytin hasatına katıldı. Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ile zeytin toplama merdivenlerine çıkan Bayraktar, yaklaşık 15 dakika zeytin toplayarak üreticilerle sohbet etti.