İngiltere’de yapılan bilimsel bir araştırmada koyunların sürü psikolojisinden kurtulduklarında çok akıllı ve bilinçli hareket eden mahluklar olduğu belirlendi.

Özellikle ülkemizde bilinçsizce hareket edenler için kullanılan ‘Koyun sürüsü gibi’ benzetmesi ile koyunlara haksızlık edildiği ortaya çıktı. İngiltere’de bulunan Cambirdge Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonuçları doğrultusunda yapılan açıklamada koyunların zannedildiği gibi aptal olmadığı aksine bazı hayvanlardan daha akıllı oldukları ve karar alabildikleri belirtildi.

İnsanların etinden, sütünden, yününden ve derisinden faydalandığı koyunların aslında halk arasında bilindiği aptal olmadığı hatta çok uyanık bilinen maymunlardan bile daha akıllı olduğu belirtildi. Konuyla ilgili araştırmayı Aydın Nazilli’de faaliyet gösteren bölgesel bir tarım ve hayvancılık kooperatifi aylık yayın organında üyelerine duyurarak hayvanların aynı zamanda oldukça duygusal olduğunu ve hayvanlara karşı da iyi ve sevecen davranılmasını istedi.

Üyelere dağıtılan aylık bültende “Bilim dünyası, koyunların tahmin edildiğinin aksine çok karmaşık bir beyinleri olduğunu ve çok önemli kararlar alabildiklerini ortaya çıkardı. İngiltere’nin saygın eğitim kurumlarından Cambirdge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada koyuların uzun süreli hafızalarının olduğunu ve arkadaşlarını 2 yıl boyunca tanıyabildikleri, insan ve diğer koyunları ayırt edebildikleri belirtildi. Yapılan çalışmada, koyunların önüne farklı renklerde kovalar konuldu. Kovalardan sadece kırmızı olanında yiyecek vardı. Daha sonra kovaların şekli değişse de koyunlar yiyeceğin kırmızı kovada bulunduğunu hatırladı. Araştırmada koyunlara daha önce gördükleri insanların fotoğrafları gösterilerek, verdikleri tepkiler ölçüldü ve daha önceden gördükleri insanları iki yıl boyunca hatırlayabildikleri gözlemlendi” denildi. Açıklamada koyunların tek dezavantajının sürü halinde hareket ederken öğrendikleri bilgileri uygulamamaları olduğu belirtildi.