Kuşadası’nın su altı güzellikleri tanıtılmaya başlandı.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Denetim Kurulu Üyesi, Sualtı Fotoğrafçısı Rüştü Kirman, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’ndeki Doğal Botanik Parkı kıyılarında görüntülediği iki denizatının fotoğraflarını çektiği yerin koordinatlarıyla Belçika’da Denizatı konusunda farkındalık yaratmaya amaçlayan bir yarışmaya gönderdi. Kirman, bu sayede Kuşadası kıyılarının denizatı görülen kıyılar haritasındaki yerini almasını sağladı.

Kuşadası kıyılarında sürdürülen su altı zenginliklerinin envanter çalışmalarını sürdüren Kuşadası Eko sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyesi fotoğraf sanatçıları, Akdeniz fokundan sonra Kuşadası Doğal Botanik Parkı’nda iki denizatını fotoğraflamayı başardı. EKODOSD Denetim Kurulu Üyesi, Sualtı Fotoğrafçısı Rüştü Kirman’ın Kuşadası Korumar - Adakule otelleri arasında bulunan Doğal Botanik Park kıyılarında çektiği denizatı fotoğrafları, dünyada denizatları konusunda farkındalık oluşturmak isteyen Belçikalı bir çikolata firmasının (Gulyian) 2 yılda bir düzenlediği denizatı fotoğraf yarışmasına gönderildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu fotoğraflar sayesinde Kuşadası kıyılarının denizatı görülen kıyılar haritasına eklendiğini söyledi. Kamufle yeteneklerine rağmen iki denizatının tespit edildiğini belirten Sürücü, dünyanın her yerinden katılımcılar çektikleri denizatı fotoğraflarını, çektikleri yerin detay koordinatlarıyla birlikte kaydettirip, bu sayede dünya çapında bir kayıt çalışması oluşturduğunu da kaydetti.

Kuşadası’nın su altı hazinelerini kitaplaştıracaklarını ifade eden Sürücü, "Kuşadası Doğal Botanik Parkı kıyıları kayalık ve bakir alan olduğundan çok önemli deniz memelilerini ve sualtı canlılarını bünyesinde barındırıyor. Sualtı fotoğrafçılarımız envanter çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda uzman bilim insanlarıyla da işbirliği yaparak ’Kuşadası’nın Sualtı Hazineleri’ adıyla bir kitapçığın çıkarılması için, Kuşadası Belediye Başkanlığı’na bir öneri sunacağız. Kuşadası olarak hem karasal hem de denizel alanlarımızdaki doğal ve kültürel zenginliklerimize herkesin sahip çıkması için farkındalık çalışmalarımız devam edecek" dedi.