Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Efeler’deki kamu hastanelerinde yıl içinde iki kez değişen ve yenilenmesi gündemde olan otomasyon sistemiyle ilgili inceleme başlatıldığını belirtti.

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, düzenlediği basın toplantısıyla Kamu Hastaneleri Birliklerinin kurulmasının ardından Türkiye geneli ve Aydın’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Birliğin kurulmasının ardından Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın’da da sıkıntılar yaşanmaya başladığını belirten Oda Başkanı Dr. Metin Aydın, özellikle Efeler ilçesindeki kamu hastanelerinde yaşanan otomasyon sıkıntısının bir türlü çözülemediğini söyledi. Bu yıl içinde 2 kez değişen sistemin yıl başında yenilenmesinin gündemde olduğunu açıklayan Aydın, bu sorunun hem hekimleri hem sağlık çalışanlarını hem de hastaları mağdur ettiğini savundu. Yaşanan sıkıntı nedeniyle kamu zararı oluştuğu yönündeki iddialar üzerine müfettişlerin inceleme başlatıldığını belirten Aydın, konuyla ilgili ifadelere başvurulduğunu kaydederek, “Aydın ili merkezindeki kamu hastanelerinde son 1 yıl içinde 2 defa, son 10 yıl içinde ise 6 defa ‘Hastane Yönetim Bilgi Sistemi’ değişikliği olmuştur. Her değişen bilgi sistemi nerede ise bir öncekini aratırcasına bizlerin sağlık hizmeti vermesini zorlaştırmış, çalışanların ve hastanelerin maddi kayıplarına sebep olmuştur. Sistemin işletimindeki yavaşlık, hizmet vermeyi geciktiren ve zorlaştıran kullanım şekli, arşiv, hasta kabul, faturalara, iletişim, hasta verileri, muayene ve tetkikler, muhasebe,personel özlük,bilgi güncelleme işlemlerinde eksikliklere veya verilemesine sebep olmakta,tüm bunlarda bizim ve hastaların sabrını zorlamakta,gereksiz tekrar tekrar tetkik yapılmasına ve ülke kaynaklarının fazla miktarda tüketilmesine veya bir yerlere yöneltilmesine sebep olmakta. Bu Hastane Yönetim Bilgi Sistemi eksikleri nedeni ile geçen aylarda bir sendika tarafından kamunun iki aylık zamanda 5-6 milyon TL zarara uğratıldığı iddia edildi” dedi.

“YENİ SÖZLEŞMEDE KAMUNUN ZARARA UĞRATILDIĞI İDDİA EDİLİYOR”

Hastane bilgi sistemiyle ilgili olarak yenilenen sözleşmeyle ilgili olarak da çeşitli iddiaların ortaya atıldığını beyan eden Aydın, “Yine bu günlerde yeni hizmet sunan Bilgi Sistemi ile hizmet satın alımı aşamasında yapılan sözleşme gereği Bilgi Sistem Şirketi’nin hizmet sunumunda kamu hastanelerinin zarara uğraması durumunda, zarar karşılığı yükümlü tutulan tazminat miktarının önceki emsal örneklere göre çok düşük tutulduğu ve bu nedenle kamu hastanelerinin zarara uğradığı iddia edilmekte. İddiaya göre daha önceki Bilgi Sistem şirketi ile verdiği hizmetten dolayı kamu hastanesi 100 TL hizmet zararına uğrarsa 1TL ödeyeceği, oysa yeni Bilgi Sistem Şirketi ile hizmet sunumu sonrası 10 bin TL kamu hizmet zararı olursa 1TL tazminat ödeyeceği şeklinde anlaşma yapıldığı,bu anlaşma nedeni ile Bilgi Sistem Şirketi’nin kamu hastanelerine bu yükümlülüğü gereği meydana gelen 90 bin TL kamu zararı karşılığı olarak bir ay için 9 TL hizmet zararı tazminatı ödediği söylenmekte. Biz Aydın Tabip Odası olarak bu iddiaların doğruluğunu bilmemekle beraber, çok ciddi olan bu iddiaların kamu oyunun doğru bilgilendirilmesi adına yetkililer tarafından araştırılmasını,iddia da olduğu gibi bu anlaşmalar sonucu kamu zararının olup olmadığının açıklığa kavuşmasını talep ediyoruz. Fakat biz bu Bilgi Sistem işletiminin bizlerin işlerini yavaşlattığını,kaliteli sağlık hizmeti vermemizi engellediğini,tüm sağlık çalışanların emeğinin karşılığı olan gelirlerinde ciddi kayıplara neden olduğunu çok iyi bilmekteyiz” şeklinde konuştu.