Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli Meslek Yüksek Okulu (MYO) 1. Kariyer Günleri düzenlenen üç oturumla gerçekleşti.

Tüm oturumları Nazilli MYO Sümer Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yapılan dört gün boyunca devam eden ‘1. Kariyer Günleri’ne her biri alanında uzman konuşmacılar katıldı.

Geleneksel hale getirilmesi planlanan ve öğrencilerin kariyer yolculuklarına rehber olması amacıyla gerçekleştirilen Kariyer Günleri’nin ilk konuşmacısı Üniversitemizde Klinik Psikolog olarak görev yapan Uzm. Fatma Evrim Erdoğan oldu. “Yeni Mezun Psikolojisi ve İş Bulma Süreci” başlıklı sunumunda Erdoğan, öğrencilerin kaygı durumlarını uygulamalı olarak analiz ederek onlara gevşeme teknikleri ile ilgili bilgiler verdi. Öğrencilerin yanı sıra öğretim görevlilerinin de ilgi gösterdiği ilk oturum öğrencilerin sorularıyla son buldu.

Lojistik alanında faaliyet gösteren firmaların yöneticilerine yer verilen etkinliğin ikinci gününde, Ekol Lojistik yöneticisi Ece Nur Engin "İntermodal Taşımacılık ve Kara Nakliyesi" hakkında bilgiler verirken, Lojistik Firması BDP’de yöneticilik yapan İlker Özsöylemez de "Forwarding ve Konteynır Hat İşletmeciliği" hakkında konuştu. Ece Nur Engin, lojistikte zaman yönetiminin önemine vurgu yaparken lojistiğin zamanla yarışılan bir iş olduğunu belirtti. Şirketinin misyonu, vizyonu, sektör büyüklüğü hakkında bilgi veren Engin, Türk markası olarak sektörde güçlü sermayeye sahip yabancı rakiplerle birlikte başarıyla hizmet verdiklerini ifade etti. Engin, öğrencilerimizin mezun olduklarında yaşayabilecekleri kaygılardan da örnekler verdi. Bu kaygıları çözmenin yollarını da anlatan Ecenur Engin, işe alımlarda bir adayda hangi özellikleri aradıklarını, mülakatlarda adayların hangi davranışlarına dikkat ettiklerini de paylaştı. Pek çok sektörün içinde lojistik olduğunu bu nedenle iş bulma konusunda umutlu olmaları gerektiğini vurgulayan Engin, mülakatlarda gözünde çalışma isteği ve ışığı olan adayı aradıklarını, sabırlı ve dinlemeyi bilen çalışan istediklerini belirtti. İş yaşamında laf kesmemenin ve dinlemenin çok önemli olduğunu anlatan Engin, öğrencilere ilişki yönetimi ve etkili iletişim için “90 saniye dinle” kuralını uygulamalarını önerdi. Öğrencilere yabancı dilin de önemini hatırlatan Engin, genç adaylar olarak isteklerinin olabileceğini, ancak bu isteklerin karşılığında da kendilerinden bir şeyler isteneceğini hatırlattı.

Ecenur Engin’in ardından konuşma yapan BDP Lojistik Yöneticisi İlker Özsöylemez de Amerika merkezli şirketi hakkında bilgi verdi. 1960’dan bu yana lojistik işi yapan bir şirket olduklarını anlatan Özsöylemez, firmanın bugün 4 bin 600 çalışanı ile 134 ülkede hizmet verdiğini belirtti. Türkiye’nin lojistik alanında Avrupa’ya kafa tutacak düzeye geldiğini, çoğu Avrupa ülkesinde Türkiye lojistik sektöründeki iyi koşulların olmadığını belirten İlker Özsöylemez, kimya, sağlık, otomotiv ağırlıklı olmak üzere farklı sektörlere, küresel ve yerli firmalara hizmet verdiklerini anlattı. Bir ürünü taşırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini örnekler üzerinden anlatan konuşmacı, gelişen teknoloji sayesinde dünya üzerinde gidilemeyecek yerin kalmadığını belirtti. 20 yıldır bu sektörde çalıştığını ve en alt kademelerde çalışarak, kariyer basamaklarını sabırla çıkarak yükseldiğini ifade eden Özsöylemez, öğrencilerimizin kariyer yolculuğu için de tüyolar verdi. Öğrencilere kariyer yolculuklarında umutlu ve kararlı olmalarını söyleyen konuşmacı, İngilizce, İspanyolca, Almanca gibi yabancı dilleri öğrenmelerini önerdi. Özsöylemez, lojistik sektörünün iki yıllık-dört yıllık üniversite mezunu ayrımı yapmadığını ifade ederken bu sektörde çalışmanın sabır ve azim işi olduğunu, sektörde çalışmaya istekli adayların ve soru sorarak öğrenmeye hevesli adayların ön plana çıktığını örnekler vererek anlattı. Öğrencilerin sorularıyla dinamik, interaktif ve oldukça faydalı bir sunum gerçekleştiren konuşmacılar, oturum bittikten sonra bile öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Kariyer Günlerinin ikinci günü konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile son buldu.

Kariyer Günlerinin üçüncü günü ise SÖKTAŞ firmasının İnsan Kaynakları Müdürü Aslı Aydoğan ve İnsan Kaynakları Şefi Elif Sekitmez’in, "SÖKTAŞ İnsan Kaynakları Politikası ve İşe Alım Süreci" başlıklı sunumları ve Aydın’da faaliyet gösteren lojistik firması OKT TRAILER İnsan Kaynakları Müdürü Kazım Önder ve Satış-Pazarlama Müdürü Murat Bakırcı’nın "OKT Trailer İnsan Kaynakları ve Satış Pazarlama Politikaları" konularındaki sunumlarıyla devam etti. Etkinliğin son gününde ise Aydın’ın çeşitli ilçelerinde özel hastaneleri ve işletmeleri bulunan İşadamı Metin Yavuz öğrencilere "Başarabilmenin Sırlarını" anlattı.