Dünya genelinde pamuk stokları tarihi zirveye ulaştı. Pamuk stoklarını eritmek için dünya genelinde pamuk üreticisi ülkeler tanıtım atağına kalkacak.

Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun tüm yönleriyle tartışıldığı ve kararların oybirliği ile alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin 73. Genel Kurul Toplantısı, Tarladan markaya: Pamuk Değer Zincirini Güçlendirmek ana temasıyla, 02-07 Kasım 2014 tarihleri arasında Yunanistan’ın Selanik şehrinde yapıldı.

Dünya’daki pamuk stoklarının 20 milyon tona ulaştığını belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, ICAC Genel Kurul süresince tekstil zincirindeki farklı sektörlerin yaptığı sunumların tamamında pamuk tüketiminin arttırılmasının önemine vurgu yapıldığını kaydetti.

Pamuğun marka olarak nasıl pazarlanacağı konusunun 2 World Cafe seansında detaylı olarak tartışıldığını anlatan Eskinazi, “ICAC üye ülkeleri pamuk talebini yükseltmek ve pamuk tüketimini arttırıcı önlemlerin önemini kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda yüksek pamuk fiyatları ürünün rekabet edebilirliğine zarar vermişti. Pamuk fiyatlarının düşmesi pamuğun sentetik elyaflara karşı rekabet şansını arttırdı. Ancak, sadece düşük fiyat rekabet için yeterli olmayıp, daha pro-aktif pazarlama eylemleri gerekli. Pamuğun rekabeti diğer pamuklarla değil, sentetik elyaflarla. ICAC üye ülkeleri özellikle iç pazarlarında olmak üzere, pamuk kullanımının arttırılması yönünde acil önlemler almalı. ICAC bünyesinde yer alan (IFCP- The International Forum for Cotton Promotion) Uluslararası Pamuk Tanıtım Forumu bu konuda çalışmalara hız verecek” şeklinde konuştu.

ICAC bünyesindeki Pamuk Üretiminin Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Performansı Komitesi’nin "Pamuk Çiftlikleri Sisteminde Sürdürebilirliğin Ölçümlenmesi - Rehberlik Çerçevesine Doğru" konulu bir raporu Komite’ye sunduğunu dile getiren Eskinazi, Raporun, pamuğun yanı sıra diğer ürünler için de uygulanabilir sürdürebilirlik göstergelerini içerdiğini, Avustralya’da ve BM Gıda ve Tarım Organizasyonu tarafından yürütülen pilot çalışmalarda bu göstergelerin kaydedildiğini vurguladı.

PAMUK SAĞLIKLI, SENTETİKLER YERİNE TERCİH EDİLMELİ

Erkek giyimde pamuk kullanım oranlarının denim pantolonda yüzde 98,6, pantolonda yüzde 65,9, örme gömlekte yüzde 77,9, dokuma gömlekte yüzde 80,7, spor giyimde yüzde 28,2, bayan giyimde denim pantolonda yüzde 86, pantolonda 47,9, örme gömlekte yüzde 52,4, dokuma gömlekte yüzde 33,1, spor giyimde yüzde 27,7 ve elbise de yüzde 17,5 seviyesinde olduğu bilgisini veren Eskinazi, “Amerika Birleşik Devletleri’nde yerleşik Cotton Incorporated şirketi temsilcileri tarafından yapılan sunumlarda, pamuğun elyaf pazarındaki payının giderek azaldığı, pamuğun yerini polyester ve polipropilenlerin aldığı, özellikle bayan konfeksiyon ve denim ürünlerinde bu azalışın etkisinin daha fazla hissedildiği ifade edildi. Sağlıklı olan pamuğun tüketimini arttıracak, polyester ve sentetiklerin kullanımını düşürecek çalışmalar yürütülmeli. Özellikle “Transdry” teknolojisi kullanarak denim ürünlerde pamuk kullanımını arttıran global firmalar desteklenmeli” dedi.

SÖZLEŞMELER KUTSALDIR

Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi Genel Kurul toplantıları kapsamında pamuk ticaretindeki anlaşmazlıkları azaltmak üzere alınacak önlemlerin tartışıldığı bir panel gerçekleştirildiğini de anlatan Eskinazi şöyle devam etti: “Panelistler sağlıklı pamuk arz zincirinin işlemesi için sözleşme bağlayıcılığının önemine dikkat çekti. Üye hükümetlere, 1958 New York konvansiyonu çerçevesinde arbitraj ödemelerinin kendi yasal mevzuatları kapsamında zorunlu olduğu hatırlatıldı. 2010/11 sezonunda pamuk fiyatlarındaki istikrarsızlık sözleşme bağlayıcılığını zora sokmuş, bu durum pamuktan ipliğe, kumaş ve konfeksiyona kadar tüm tedarik zincirinde sorunlara yol açmıştı. Gelecekte çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla zorunlu sigorta vb. önlemlerin getirilmesi önerildi. Ayrıca Özel Sektör Danışma Kurulu (PSAP) pamukta aşırı fiyat dalgalanmaları konusunda geniş katılımlı bir görüşme gerçekleştirmiştir. Geçmişte fiyat dalgalanmaları pamuğun diğer elyaflar karşısında rekabet edebilirliğini zedelediğini ifade etti. Kurul ICAC’den fiyat istikrarsızlığı sebeplerini araştırmaya ve durumun raporlanmasına devam etmesini talep etti.”

TEKSTİL ENDÜSTRİSİNİN BÜYÜME YOLLARI TARTIŞILDI

Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi’ne üye ülkelerin birçoğunun ürünlerini işleyerek daha katma değerli hale gelmesini arzuladığını ifade eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş ise, “Bu konu küçük ülkeler açısından, bölgesel işbirliği ve tecrübeleri paylaşarak ölçek ekonomisi uygulaması ile mümkündür. Eğirme ve dokuma aşamalarında doğrudan yabancı yatırım için düşük işçilik ve enerji maliyetleri önemliyken, konfeksiyon aşamasında bunların yanı sıra serbest ticaret anlaşmalarına katılım da önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi, 73. Genel Kurul Toplantısı’na 02-07 Kasım 2014 tarihleri arasında 33 üye hükümet, 19 üye olmayan ülke ve 9 Uluslararası Örgüt temsilcileri olmak üzere toplam 401 katılımcı iştirak etti. 74. Genel Kurul Toplantısı’na ise Hindistan evsahipliği yapacak.