Tarihçi yazar Sinan Meydan, Nazilli 8. Kültür Edebiyat Festivalinde Atatürk’ün milli egemenlik mücadelesini anlattı.

Nazilli Belediyesi 8. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinin 2. gün konuğu yazar tarihçi araştırmacı Sinan Meydan, Atatürk’ün milli egemenlik mücadelesini anlattı. Her konferansında olduğu gibi yine kalabalık bir topluluğa konuşan tarihçi-yazar Sinan Meydan, Atatürk’ün kurtuluş savaşından önce zihinleri değiştirmek, zihinlerdeki işgali kaldırmak için mücadele ettiğini ifade ederek, günümüzde Atatürk’ün mücadelesinin anlaşılmasının önemine vurgu yaptı. Atatürk’ün 90-95 yıl önce tarihi uyarılarda bulunduğunu ifade eden Sinan Meydan, Atatürk’ün birçok konuşmasında ısrarla "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" dediğini vurguladı.

Emperyalizme karşı tam bağımsızlığın, saraya sultana karşı Milli Egemenlik Mücadelesi olan İstiklal Savaşı’nın güçlü Meclis ile kazanıldığını ifade eden Sinan Meydan, “ Türkiye Cumhuriyeti Meclis ile kuruldu. Atatürk 29 Ocak 1921’de TBMM konuşmada Türk Milletinin asırlardır iki baskıcı kuvvetin, iki yok edici kuvvetin etkisi altında kaldığını belirterek bunlardan birinin saltanat, diğerinin emperyalizm ve kapitalizm olduğunu söylemişti” diye konuştu.

Cumhuriyet dönemi tarihçisi Sinan Meydan, meclis’i fesih yetkisine karşı çıkan Mahmut Esat Bozkurt ve Şükrü Saracoğlu’ nu bakan yaptığını belirterek " Atatürk, 1924 Anayasası’nda Cumhur Başkanına fesih ve veto yetkilerine karşı çıkan Mahmut Esat Bozkurt ile Şükrü Saracoğlu’nu köşke çağırıp sabaha kadar onlarla tartışmış ve sabah bu yetkilerden vazgeçmişti. Daha sonra her iki milletvekilini de bakan yapmıştı" dedi.