Söke-Milas kara yolunun 8.kilometresinde bir araç tarafından ezildiği tahmin edilen ölü durumda yarı sucul su samuru bulundu.

Aydın’ın Söke ilçesinde bisiklet sporu ile uğraşan Yücel Sevinç, sabah sporu yaptığı esnada kara yolunda bir araç tarafından çarpıldığı tahmin edilen farklı bir hayvan türü görünce durumu milli park yetkililerine iletti. Yapılan incelemede ölen canlının yarı sucul su samuru olduğu tespit edildi. Yapılan incelemede ölen su samurunun, Karanfil Azmağı’ndan, yolun karşısında bulunan Erikli Azmağı’na geçeceği sırada ezildiği tahmin ediliyor.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Su Samuru’nun (Lutra lutra) sansargillerden olduğunu ifade etti. Su Samurunun yaşam alanlarının azalması, aşırı kirlilik ve çevresel faktörlerle sayılarının oldukça azaldığını belirten Sürücü, “Doğada eski yıllara göre yiyecek sıkıntısı çeken bu canlıların habitatları korunamadığından, yaşamlarını sürdürmek ve nesillerini devam ettirmek için farklı yöntemler içine girdikleri görülmektedir. Bunun en iyi örneklerinden biri 7 ay önce Kuşadası’nda yaşanmıştı. Kentin göbeğinde yer alan Kuşadası Setur Marina içinde nereden geldiği belli olmayan bir su samuru yat üzerinde avladığı balığı yerken görüntülenmişti. Bugün meydana gelen olay çok önemlidir. Bir su samuru belki de tarihinde ilk kez bir kara yolunda bir araç tarafından ezilerek yaşamını yitirmiştir. Söke - Milas kara yolu 1950’li yıllarda yapılmıştır. Kara yolu Batı Anadolu’da yaban hayatının en zengin olduğu bölgenin tam ortasından geçmektedir. Söke-Milas kara yolunun yapılmasından günümüze kadar, insanların yolda daha rahat ulaşım sağlaması için, genişletmeler ve birçok değişimler yapılmıştır” dedi.

Sürücü, “Kara yolunun altı yaban hayvan geçişi için düzenlenebilir”

30 kilometrelik Söke-Milas kara yolunda, hemen her gün onlarca hayvanın ezildiğini ifade eden Sürücü, “Özellikle domuz çarpmalarında sürücülerin de tehlike altına girdiği kazalarda birçok farklı tür ölmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde kara yollarının ve otobanların üstlerine yaban hayatı geçiş koridorları yapılmaktadır. Bu uygulama ova olması nedeniyle buradaki kara yolu için uygun olmasa bile, Söke-Milas kara yolunun altında belirli kilometrelerde eski yıllarda su geçmesi için yapılan menfezler, yaban hayatı geçiş koridoru olarak düzenlenebilir” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Anabilim Dalında incelemesi yapılacak olan su samurunun, daha sonra tahniti yapılarak müzeye konulacağı öğrenildi.