Hasat sezonu sona eren pamukta üretici hüsran yaşıyor. Pamuk fiyatlarındaki düşüşün aksine maliyetlerin yüksek olması bu hüsranın sebebi olarak gösteriliyor.

Sökeli üretici pamuk üretiminde maliyetlerin düşürülmesini isterken, primin 75 kuruşa çıkarılmasını istiyor. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk fiyatlarındaki aşırı düşüşün kendilerini hüsrana uğrattığını söyledi.

Kemal Kocabaş açıklamasında; “Pamukta hasat dönemi sona erdi. Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz pamuk ile dünya piyasalarındaki eşdeğer düzeyde pamuk arasında fiyat farkı birbirine yakınlığı ve geçen yılın bu yıla göre üretimin düşük olması nedeniyle pamuk fiyatları istediğimiz seviyede olmasa bile yine de iyi sayılırdı. Bu yıl Türkiye’de artan ekim alanları ile 750 bin ton rekolte beklediğimiz bir hasat sezonu sona ererken pamuk fiyatlarındaki aşırı düşüş bizi hüsrana uğrattı. Çin hükümeti pamuk ithalatını kotaya bağlaması pamuk fiyatlarını dünya ölçeğinde düşürdü. Çin’ deki bu gelişme ülkemizdeki pamuk arzının yüksek olduğu hasat zamanıyla birleşmesi, pamuk fiyatlarının geçici de olsa suni bir düşüş meydana getirdi. Bu nedenle Türk pamuğunun değeri, dünyadaki eşdeğer başka ülkelerin pamuğuna göre daha düşük fiyatlarda piyasada işlem gördü. Çiftçimiz bu yıl pamuk üretiminden, düşük fiyatlar ve artan maliyetler nedeniyle zarar etti. Çiftçimiz bu yıl Ziraat Bankasına olan borçlarını ödemeyecek durumdadır. Hükümetten sürdürülebilir bir pamuk üretimi için maliyetleri düşürecek, desteklemeleri artıracak önlemler almasını bekliyoruz. Şöyle ki; geçtiğimiz yıl pamuk üretimindeki artış nedeniyle ülkemiz ekonomisinin önemli bir sorunu olan cari açığın bir nebze de olsa azaltılmasında katkıda bulunmuştuk. Geçen yıl bile 950 bin tonu bulan pamuk ithalatımız, eğer üreticiyi destekleyen önlemler alınmadığı takdirde, 2014’te 1 milyon tonu geçeceğini biliyoruz. Bu ülkenin üreten çiftçisine destek olmak, aynı zamanda ekonomisini de desteklenmesi anlamına geldiğinin artık bilindiğini sanıyorum. Geçen hafta pamuğun ve diğer tarımla ilgili sorunları konuşmak için ilimizdeki diğer Ziraat Odaları Başkanlarıyla birlikte Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanıyla görüştük. İsteklerimizi ve önerilerimizi sıraladık. Öncelikle pamuk üretiminde maliyeti düşürecek, girdilerden ÖTV, KDV gibi vergilerin oranlarının makul düzeye çekilmesini istedik. Pamuk priminin mutlaka 75 kuruşa çıkarılması gerektiğini bir kez daha dile getirdik. Çiftçilerimizin Ziraat Bankasına olan ve vadesi gelen borçlarının faizleri ödenerek anaparanın en az 2 yıl içinde ödenecek şekilde yapılandırılması çiftçimizi yeniden üretimi teşvik için önemli bir adım olacağını anlattık. Haziran ayına sarkabilen geçtiğimiz yılın destek primlerin ödemelerinin mart-nisan ayına çekilmesi, ekim zamanındaki çiftçimizin finansman sıkıntısını kısmen de olsa gidereceğinin altını çizdik. Bilindiği gibi lisanslı depoculuktan henüz çiftçimiz yararlanamıyor. Lisanslı depoculukla ilgili de çiftçimize cazip gelecek düzenlemeler yapılması isteğimizi tekrarladık” ifadelerine yer verdi.