Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden Su ürünleri sektörü, Afrika pazarına açılma kararı aldı.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu gelecek için potansiyel pazar olarak gördüğü Afrika’da ilk tanıtım faaliyetini Angola’da 27-30 Kasım 2014 tarihlerinde başkent Luanda’da bu yıl ilk kez düzenlenen FIP Angola Balıkçılık Fuarına katılım sağlayarak gerçekleştirdi.

Afrika pazarının kendileri için son derece önemli olduğunu vurgulayan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Angola’da balık tüketiminin kişi başına 15 kg seviyesinde olduğunu, Afrika’nın en fazla balık tüketen ülkesi durumunda olduğunu, Angola’nın aynı zamanda Türkiye’deki yem üreticilerine balık unu ve balık yağı tedariği açısından da önem taşıdığını kaydetti.

Ülkedeki seçkin marketlerde ve restoranların menülerinde çipura, levrek ve alabalığı görmenin mümkün olduğunu anlatan Kızıltan, “Fuar boyunca bu ülke ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek için yeterli talebin olduğunu gördük. Türkiye’den direk uçuşların da başlaması da ihracatımızın önünü açacak ve Afrika pazarına girişte ülkemiz su ürünleri sektörün büyük avantaj sağlayacaktır. 2023 yılında Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için yeni pazarlara ihtiyaç var bu nedenle su ürünleri sektörü olarak yeni pazarlar bulma çalışmalarına ağırlık verme kararı aldık. 2013 yılında Angola’ya yapılan Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracat rakamı 7 milyon 104 bin dolar iken bu rakam 2014’ün ilk 11 ayında yüzde 25 artarak 8 milyon 894 bin dolara çıktı” şeklinde konuştu.

FIP Angola Balıkçılık Fuarı’nda Su Ürünleri Tanıtım Grubu standını Angola Büyükelçimiz Sayın İhsan Kızıltan’ın yanı sıra Angola Sanayi Bakanı Benarda Gonçalves Martins, Angola Balıkçılık Bakanı Victoria Neto, Tarım Bakanı Sayın Afonso Canga ve Bilim ve Teknoloji Bakanı Sayın Maria Teixeira ziyaret ederek Türk su ürünleri sektörü hakkında bilgi topladı ve izlenimlerini paylaştı.

FIP Angola Fuarı’nda, Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve STG Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kızıltan, TİM Sektörler Konseyi Üyesi, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı ve STG Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Yamanyılmaz, STG Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Yeniçıkan ve Ege İhracatçı Birlikleri’nden Uzman Gökay Çelikli’den oluşan heyet temsil etti.