Günlük hayatta kullanılan pek çok kıyafet ve malzeme gelişen teknoloji ile birlikte değişirken, Türkiye’de kırsal kesimde giyilen kara lastik ayakkabıların modası gelişen teknolojiye rağmen hiç geçmedi.

Köylüler tarafından ‘4x4’ olarak adlandırılan ve özellikle dağlık arazilerde zeytin ve kestane hasat sezonunda daha çok tercih edilen kara lastik ayakkabılar hasat sezonu öncesi raflarda yerini aldı.

Sağlamlığı, tırmanış ve tutunma kabiliyetinin yüksek olmasının yanında oldukça ucuz olan kara lastik ayakkabıların aynı zamanda yağmur ve yaşlık günlerde kaymadığı için ağaçlarda güvenliği sağladığını belirten çiftçiler, kara lastik ayakkabının alternatifinin henüz üretilmediğini ileri sürdüler. Kara lastik ayakkabıların en fazla zeytin ve kestane hasat sezonunda satıldığını belirten Aydınlı esnaflardan İlhan Çiğdem, çifti 7.5 ile 10 TL arasında satışa sunulan kara lastik ayakkabıların bir yıl dayandığını çiftçilerin fiyatından ziyade kullanım rahatlığı, ağaçlarda ve yamaç arazilerde ayakkabının kaydırmaması özelliğinden dolayı tercih ettiğini söyledi.

“AĞAÇLARDAKİ İŞ KAZALARINI ÖNLÜYOR”

Aydın’da kestane ve zeytin hasat sezonunda ağaçtan düşme şeklinde çok fazla iş kazasının yaşandığını belirten İlhan Çiğdem, “Maalesef ağaçtan düşenlerin çoğu da tutunma sorunu ve ayağının kayması sonucu iş kazası yaşıyor. Biraz ayak kokusuna neden olsa da kara lastik ayakkabılar zeytin ve kestane hasat sezonunda çiftçi için bir güvenlik gerekçesi olarak da kullanılıyor. Teknoloji geliştikçe eskiden kullanılan pek çok şeyin yenisi ya da alternatifi üretildi ama kara lastik ayakkabıların yerine tutan ayakkabı halen yok. Kestane ve zeytin hasat sezonunun yaklaşması ile işler açıldı” dedi.

Kösele ya da diğer ayakkabılarla ağaca çıkmaya korktuklarını belirten Söke Karacahayıt Mahallesi sakinlerinden çiftçi Nevzat Kamacı, hem dayanıklılığı hem işlevi hem de fiyatı bakımından kara lastik ayakkabıların köylüler için vazgeçilmez olduğunu belirterek “Bizde bu ayakkabıların adı 4x4’tür. Yani bu ayakkabıyı giydiğinde 4 çeker tırmanırsın. Biraz ayak kokusu yapar ama sağlık ve güvenlik bizim için daha önemli olduğu için kara lastik ayakkabıları tercih ediyoruz” dedi.