Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, “Aydın’ın hak ettiği kamu yatırımlarının artık Aydın’a gelmesi gerekiyor” dedi.

Aydın ekonomisinin güçlü ve zayıf yönleri hakkında değerlendirmede bulunan Hakan Ülken, “Bir önceki soruda satır aralarında belirttiğim gibi Aydın önemli bir enerji kenti. Gelişmiş sanayiye, verimli tarım arazilerine, eğitimli insan nüfusuna ve rahat bir iklime sahip bir şehir Aydın. Ne var ki beyin göçünün yoğun yaşandığı, kalifiye ara eleman sıkıntısının hat safhada olduğu, havaalanı olmamasından dolayı hızlı ulaşım imkânlarından mahrum, ortaklık kültürünün çok gelişmediği de bir şehir. Tarımın gelişmiş olması dolayısıyla 1. Sınıf tarım arazilerinin çokluğu da sanayinin büyümesi için engel teşkil etmekte diyebiliriz. Fakat en büyük sorun bence teşvik bölgesi sıralaması. Daha önce de her platformda dile getirdiğim Aydın’ın 2. teşvik bölgesinde olmasının mantıklı bir izahı yoktur. Bu Aydın’ın potansiyelini ortaya çıkarmada yaşadığı havaalanı ile birlikte en büyük problemidir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Aydın’ın tükettiğinden fazlasını üreten illerden biri olduğunu dikkat çeken Ülken, “Aydın’ın tükettiğinden fazlasını üretiyor olması önemli bir gösterge. Ama potansiyelini yansıtıyor mu dersek maalesef potansiyelini yansıtmıyor. Üretim - tüketim makasının üretime pozitif yönlü çok daha açık olması gerekiyor. Bu noktaya mutlaka doğru bir takım işler yapılarak gelindi. Onları bir kenara koyup biz neler yapılmalı bunlara odaklanmalıyız. Bunların başında Aydın’ın hak ettiği kamu yatırımlarının artık Aydın’a gelmesi gerekiyor. Bu yatırımların Aydın’a gelmesi özel sektörü de etkileyecek ve özel sektör yatırımlarının da artmasını sağlayacaktır. Muadil illere göre pozitif yönlerini ortaya çıkarması gerekiyor. Güçlü olduğumuz yönleri daha katma değerli hale getirmeliyiz. İlimizin, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescilini aldığımız en önemli ürünü incirin raf fiyatını artıracak inovatif hamleleri yapmamız gerekiyor. Bugün incirin yıllık ihracatı 200-250 milyon dolar civarında. Bu inovatif hamleleri yaparak Aydın’a giren döviz miktarını çok daha üst seviyelere çıkarabilmeliyiz” şeklinde konuştu.