Orman Genel Müdürlüğü ile Türk Kızılayı’nın kan bağışı ve fidan dikimine dikkati çekmek için başlattığı ‘Bir kan, bir Fidan’ kampanyası çerçevesinde 10 bin fidan toprakla buluştu.

Yenipazar’ın Karaçakal mahallesi sarısu mevkiinde kan bağışçılarına yönelik ağaçlandırma çalışması yangın nedeniyle zarar gören alanlarında yeniden yeşermesine neden olacak.

Yenipazar Kaymakamı Hakan Özarslan’ın öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürü Serpil Özalp Şahbudak, Nazilli Orman İşletme Müdürü Yücel Sönmez, Kızılay Aydın Şube Başkanı Bekir Sıtkı Pekmezci, Aydın Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdür Dr. Rıdvan Şenol, Aydın TEMA Başkanı Mehmet Özdemir ile Nazilli Lisesi ve Yenipazar Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerinin katılımıyla ağaç dikimi gerçekleştirildi. 2013 yılında Yenipazar’ın Donduran ve Karaçakal Mahalleleri arasında çıkan yangında zarar gören 520 hektar alanın yeniden ağaçlandırılması projesi kapsamında Tema Nazilli İlçe Gönüllüsü Bülent Konan ve Nazilli Orman İşletme Müdürü Yücel Sönmez’in girişimleriyle gerçekleşen organizasyonda öğrenciler doğayla buluşması ise dikkat çekti.

Ağaçlandırma yapılan bölgede 220’si Orman arazisi olmak üzere 520 hektar alanın yandığını hatırlatan Nazilli Orman İşletme Müdürü Yücel Sönmez; “Yanan alanımız 2013 yılının Ekim ve Kasım ayı içerisinde yanan ağaçların kesilmesi ve dozerlerle arazi hazırlama çalışmasına başlanmış olup, 31 Aralık 2013 tarihinde yanan alanların yeniden ağaçlandırılması tamamlanmıştır. Orman yangını sonrası yanan orman alanların tamamında el GPS ile ölçüm yapılarak orman sınırları aplike edilmiş-olup, ormana daha önceden işgalci durumda bulunan tüm vatandaşların sınırları kendi tarla sınırlarına çektirilmiştir. Böylelikle yanan alanın bütünlüğü korunmuştur. Yanan alanların ağaçlandırılması sırasında ise 220 hektar orman alanına 140 bin adet kızılçam, 51 bin adet fıstıkçamı, 5 bin adet ceviz, 4 bin adet hünnap fidanı ve 4 bin adet de kara servi fidanı dikilmiştir” dedi.

1 MİLYON 440 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK

Donduran-Direcik-Karaçakal ve Alioğluları köylerini kapsayan büyük yangın sonrası, 2 bin 300 hektar alanın ‘yanan alanların rehabilitasyon ve yangına dirençli ormanlar tesisi projesi’ (YARDOP) kapsamına alındığını belirten Yücel Sönmez; “221 kilometre ‘ziraat arazileri ile orman arazisinin ayrılma tesisi (ZOAT)’, 415 kilometre ‘yangın durdurma zonu (YDZT)’, 65.3 hektar genç ormanların seyreltilmesi (sıklık bakımı), 369 hektar aralama bakımı, 176.2 hektar genç fidanların bakımı (kültür bakımı), 112 kilometre yeni yol, 424 mevcut orman yollarının büyük onarım yapılması, 536 mevcut orman yollarının sanat yapısı (büz, menfez ve köprü) yapımı planlanmıştır. Bu plan kapsamında 2014 yılı içerisinde 415 YDZT Yangın durma zonu, 212 mevcut orman yollarının büyük onarımı, 265 hektarlık sahada ağaçlandırma çalışması kapsamında da 100 makineli örtü temizliği, 90 kilometre teras 38725 ekskavatörle çukur açımı ihale edilmiş olup çalışmalar 25 Aralık 2014 e kadar tamamlanacaktır. 2014 yılı içerisinde bahsi geçen projeler ve mevcut genç sahalarda oluşan doğal kurumaların tamamlama dikimleri için de 205 bin adet fıstıkçamı, 40 bin adet kızılçam, 10 bin ceviz, 220 bin kara servi olmak üzere 275 bin adet fidan Yenipazar Orman İşletme Şefliği tarafından dikilecek olup, toplamda da Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü sahası genelinde 1 Milyon 440 Bin adet fidan dikimi içinde bulunduğumuz dikim sezonunda gerçekleştirilecektir” dedi.

Kaymakam Özarslan ile protokol üyeleri ve öğrenciler fidanları topraklarla buluşturdu.