Aydın’ın Köşk ilçesinde 90 yıldır erkek ismi taşıyan Zafer Kasap’ın isminin tarihçesi duyanları şaşırtıyor. Gençlerin bağımsızlık ve özgürlüğün kıymetini iyi bilmesini isteyen asırlık nine Zafer Kasap, “Genç nesil Kurtuluş savaşı ve sonrasında yaşanan sıkıntılardan bihaber. Bu ülkede tarih bilimi en az matematik kadar önemli ama kimse zor günleri anlamak ve anlatmak istemiyor” dedi.

Köşk ve çevresinde kendisinden önce hiçbir kız çocuğuna Zafer ismi verilmediğini ancak ülkenin düşman işgalinden kurtulmasının şerefine babasının kendisine Zafer ismi verdiğini belirten Zafer Kasap, Aydın’ın Köşk ilçesinde torununun torununu gören ve 3’ü kendisinden önce vefat etmiş, 5’i hayatta 9 çocuk, yaklaşık 60 torun sahibi yaşlı çınarlardan biri.

Ülkenin bu günlere kolay gelmediğini Türkiye’nin ilerlediğini gördükçe sevindiğini ancak gençlerin milli kültürden uzak hallerini gördükçe üzüldüğünü belirten Zafer Kasap, “Kimse bağımsızlık ve özgürlüğün kıymetini bilmiyor. Babam Uzundereli Ali Ordu Cumhuriyet kurulduğunda çok sevinmiş. Annem Hafize Ordu hamile kaldığında bu çocuğun ismi “Zafer olacak” demiş. ‘”Ya kız olursa” dediklerinde “Kız da olsa erkek de olsa Zafer olacak” demiş. Ve bağımsızlık ve özgürlüğümüzün şerefine 90 yıldır bu ismi taşıyorum. İlk yıllarda değiştirmem önerilse de benim için anlamı çok olduğu için değiştirmedim. Çünkü o yıllarda sıra ile Aydın ile İzmir ilinin tam ortasında bulunan en yüksek dağ olan Hacetdede tepesine top mermisi çıkarmış. Benim doğacağım gün sıra babamda imiş. Ancak Mehmet Amcam annem rahatsızlandığı için babamın yerine top sırasına gitmiş. Ve Amcam babamın yerine gittiği bu sırada şehit düşmüş. Bu nedenle ismimin değiştirilmesine bile hiç sıcak bakmadım” dedi.

İlkokula gitmemesine rağmen matematik bilgisi oldukça kuvvetli olan Zafer Kasap, 1960 yıllarda dönemin tüccarlarına bile hesap öğretmekle meşhur. Kıt imkanlara rağmen hayatta kalan 8 çocuğunu büyütüp evlendirdiğini belirten Zafer Kasap’ın oğullarından Ali Kasap, “Bizim çocukluğumuzda 44-45 yıl önce bölgenin meşhur tüccarlarından birine kilosu 1 lira 25 kuruştan yaklaşık 1521 kilo incir satmışız. Tüccar parayı verince annem hesap yapmış para eksik. Kabul etmeyince durum bilirkişilere gitmiş. Köyün hesap bilen tüccarları da uzun süre uğraşmış. Sonunda annemin hesabı doğru çıkınca herkes şaşırmış. Annem okula gitmemiş ama ev idaresini ve matematiği iyi bilir” diye konuştu.