Türkiye gündemine oturan ve çoğunluğu kışlık botlardan oluşan zehirli ayakkabılara ilk rakip, sadece Aydın’da üretilen ve tamamen el emeği olan ‘efe çizmesi’ oldu.

Çin’den gelen zehirli ayakkabılara en güzel tepki Aydın’dan geldi. Efelerinin giysilerini tamamlayan zenginlik ve yiğitliğin sembolü ‘Körüklü Çizme’, ihtişamının yanında şimdilerde sağlıklı olması bakımından da gözde oldu.

Körükleriyle ayaktaki hava sirkülasyonunu sağlayarak kışın sıcak, yazın serin tutan efe çizmesi, ayaklara rahatsızlık vermiyor. Ayakta akma veya kokuya neden olmayan efe çizmesinin bir çifti yaklaşık 15 günde üretiliyor. Çoğunluğu kışlık olan zehirli ayakkabıların halk arasında büyük endişeye yol açtığı son günlerde, tüketicilere tamamen el emeği göz nuru üretilen efe çizmesi tavsiye ediliyor.

SADECE 3 KİŞİ YAPIYOR

Yörük Ali, Çakırcalı Mehmet Efe gibi Ege’ye nam salmış unutulmaz kahramanların adımlarında hayat bulmuş olan körüklü çizmeleri, bir zamanlar efeliğin ve asaletin simgesiydi. Efelik kültürünün tarih sayfalarında yerini alması ile birlikte rağbeti azalan körüklü çizmeler, günümüzde folklor, tiyatro, sinema gibi görsel sanatlarda kostüm ve deve güreşlerinde aksesuar olarak tercih edilir hale geldi. Sadece Aydın’da üretilen efe çizmesi geleneğini Efeler, İncirliova ve Söke ilçelerinde bulunan son üç usta yaşatıyor.

ÇİN MALI AYAKKABILAR ÜLKEYE DAĞILDI

Aydın Ayakkabıcılar Odası Başkanı Ufuk Akay, Çin’den gelen ayakkabıların tüm Türkiye’ye dağıldığı gibi Aydın’a da geldiğini ifade etti. Ancak Ayakkabıcılar Çarşısı’nda Çin malı ayakkabıların girmesine izin vermediklerini kaydeden Akay, “Özellikle marka firmalar Çin malı ayakkabı getiriyor. Tüm ülkeye geldiği gibi muhakkak Aydın’a da geliyor. Genelde marka firmalar Türkiye’ye getiriyor. Bu tür ürünler genelde AVM kapsamı içerisinde yer alan marka ve belirli isim adı altında Türkiye’ye sokulan çizme, spor ayakkabı, zenne grupları ve terlik gruplarında var. Bunların, toplum açısından sakıncaları bilinmemekte ve insanlara anlatılmamakta. Bu konuda bilgi eksiklikleri oluyor. İmkanlarımız kısıtlı olduğu için üreticiye bilgi aktaramıyoruz. Tüketiciler de görünüşe, gösterişe göre ayakkabıları beğenip alabiliyor” dedi.

“TÜKETİCİLER BİLİNÇLİ DEĞİL”

Alınan kalitesiz ürünlerin kullanıldıkça zararlarının ortaya çıktığını anlatan Akay, şunları söyledi: “Bu ayakkabıları kullanan kişilerin ayak kısımlarında değişik zamanlarda değişik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Kimisinin ayağında koku, kimisinin ayağında akma yapıyor. Ayakta oluşan terin asidi kimyasal malzemeyle birleştiği zaman ortaya çıkan reaksiyon sonucunda ayak tahriş oluyor. Tüketicilerin hepsi bu bilinçte değil. Tüketicilerden isteğimiz yabancı markalarla aynı kalite ve gösterişte ürünlerimiz var. Alım yaparken uygun mağazalardan alıp, ürünün ithal olup olmadığını sorsunlar”

“EFE ÇİZMESİ ÇİN MALI AYAKKABIYA BENZEMEZ

Efeler ilçesinde körüklü efe çizmesi üreten tek isim olan Kemal Erkaç da, efe çizmesinin Çin malı ayakkabı ile mukayese bile edilemeyeceğini ifade etti. Erkaç, efe çizmesinin son derece sağlıklı olduğunu anlatırken, “Efe çizmesi kesinlikle Çin malı ayakkabılara benzemez. Ayakta herhangi bir rahatsızlık yapmaz. Yazın 45 derece sıcakta giy, körükleri hav sirkülasyonu sağlar. Kışın sıcak, yazın serin tutar. Ayakta akma, kokma herhangi bir rahatsızlık olmaz” şeklinde konuştu.

TAMAMEN DOĞAL ÜRÜNLERDEN ÜRETİM YAPILIYOR

Körüklü efe çizmesinin tedavi edici özelliği bulunduğu için tüketiciye önerdiklerini kaydeden Erkaç, şunları söyledi: “Körüklü efe çizmesinin içindeki deri tabii ve boyasız deridir. Tamamen doğal ürünlerden işlendiği için rahatsızlık vermesi imkansızdır. Bir çift çizmeyi havanın nemine göre 12 ila 20 gün süren bir zaman diliminde özenle üretiyoruz. Hava şartları çok önemli. Normal şartlarda kısa süre içerisinde bir çifti bitiririz. Tüketicilere, elde yapılmış ayakkabıları tavsiye ederiz”