Aydın’ın en önemli geçim kaynaklarının başında yer alan zeytin hasadında üreticiler teknolojiye ayak uydurdu. Sırıkla hasadın sona ermesi ile birlikte makineli hasatta üretim maliyeti yaklaşık yüzde 25 oranında düştü. Eskiden dağlık alanlarda sırıkla günlük 250 kilo hasat yapan üreticiler makineli hasat ile kişi başı günlük hasat miktarını yaklaşık 400 kiloya yükseltti.

Aydın’ın en fazla zeytin varlığına sahip köylerin başında gelen Ilıdağ Köyü’nde zeytin işleyen erkeklerin büyük çoğunluğu çırpma makinesi edindi. Makineli hasadın hem daha zahmetsiz hem de daha fazla üretim sağladığını belirten Ilıdağlı Çiftçilerden Mücahit Gökcük, “Eskiden sırıkla günlük kişi başı 250 civarında ürün toplanırken çırpma makineleri ile bu rakam 400-500 kilo ortalamasına yaklaştı. Bunun yanında makine ile ağaçlar daha az zarar görüyor. Eskiden hasat sırasında kullanılan sırıklar ağaçların dallarının kırılmasına neden olduğu için zeytin ağaçları ciddi zarar görürdü” diye konuştu.

Özellikle dağlık arazilerde ve yüksek ağaçlarda sırıkla hasat esansında ağaçtan düşme riskinin de daha yüksek olduğunu belirten Mücahit Gökcük, “Sırık sallarken ağacın dalında dengede durmak güç oluyordu. Makine ile çalışırken sallama gerekmediğinden makineli hasatta ağaçtan düşme riski de oldukça az. Hem daha fazla ürün toplama, hem çalışanın iş güvenliği hem de ağaçların sağlığı bakımından makineli hasat çok iyi” diye konuştu.