Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytincilik sektörü olarak 5. Bölge teşviklerinden yararlanmak istediklerini belirtti.

Bu yıl 10.’su düzenlenen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri ilk kez uluslararası boyut kazandı. Hasat Günleri etkinliklerinde İspanya, Ürdün, Fas, Yunanistan, İtalya’dan katılımcılar yer aldı. Ayrıca uzun yıllar sonra zeytin ve zeytinyağı sektörünün tüm bileşenleri bir araya geldi.

Zeytincilik sektörünün tüm bileşenleri birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, “Biz yönetime geldikten sonra biraz daha farklı bir anlayışı getirelim istedik. Üretici, sanayici, komisyoncu, ihracatçı bu sektörün birer bileşeni. Bizde rekabet yok, ortaklık var. Tarım ihracıtçıları arasında dahilde işleme (DİR) rejimine karşı gelen tek ihracatçı birliği biziz” dedi.

Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu ile Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının kesin sayısına ulaşılması için bir proje başlattıklarını kaydeden Renklidağ, 6 ay sonra ülkemizin kesin zeytin ağacı varlığı sayısının ortaya çıkacağını açıkladı. 2023 yılı hedeflerine değinen Renklidağ, şunları söyledi: “Zeytincilik sektörü için 3.8 milyar dolar hedefimiz var. Günümüzde dünyada 3.2 milyar dolar ihracat var. Türkiye son 12 ay içerisinde 30 bin ton yağ ihracatı yapmıştır. 23 bin tonu ambalajlıdır. Zeytinde de 80 bin ton ihracat yapmıştır. Yüzde 90’ı kutulu ambalajdır. Bu da Türk ihracatçısının başarısıdır.”

“ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜNE 5. BÖLGE TEŞVİĞİ İSTİYORUZ”

Zeytin ve zeytinyağı sektörü için ihracatçılar olarak çeşitli hedefleri ve istekleri bulunduğunu söyleyen Renklidağ, şöyle konuştu: “Yemeklik zeytine prim istiyoruz. Ağaç dikimi yanında iri taneli zeytinlere de özel teşvik verilmesi yararlı olacaktır. Sanayi anlamında da 2023 yılı hedeflerimize ulaşabilmemiz için 750 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 250 bin ton zeytin kapasitesine ulaşacağız. Sanayileşmemiz gerekiyor. Bizim ürünümüz Batı’da. Bölgesel teşviklerden faydalanamadık. Batı’da yetişen tarım ürünlerine yatırım için 5. Bölge teşviklerinin verilmesini istedik. Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci söz verdiler. Kendilerini teşekkür ediyorum”

TOKİ FABRİKA ARSASI ÜRETMELİ

TOKİ’nin konut üretiminde başarılı olduğunu vurgulayan EZZİB Başkanı Renklidağ, TOKİ’nin. Sanayide de uygulamaya geçmesini istediğini, TOKİ modeliyle arsa üretimi, uzun vadeli satışı veya kiraya verilmesi konusunu gündeme getirdiğini, önerisine Ekonomi Bakanı Nihat Zebyekci tarafından sıcak bakıldığını, ilk yatırımın çok önemli olduğunu anlattı. Renklidağ şöyle devam etti: “Bize esas lazım olan işletme sermayesi. Sanayi tesisi için en az 30 dönüm arsa gerekiyor. İlk yatırım 20 milyon lirayı buluyor. Türkiye yeni baştan sanayiye dönmek zorunda. Yetişen ürünler ambalaja girmeli. Bunun için ciddi teşvikler gerekiyor”

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KAMU SPOTU OLACAK

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak iç tüketimin artması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Renklidağ, tüm televizyon kanallarında yayınlanacak kamu spotu noktasında çalışmaların son aşamaya geldiğini, RTÜK’ten onay aldıkları takdirde yakın bir zamanda kamu spotlarının yayına girmesini beklediklerini ifade etti. Zeytin ve zeytinyağına verilecek primin ülkenin geleceğine yatırım olduğunu dile getiren Renklidağ, verilecek primlerin ülkemize sağlık, mutluluk ve huzur olarak geri döneceğini sözlerine ekledi.