Güney Marmara Kalkınma Ajansı doğrudan faaliyet kapsamında Altıeylül Belediyesi tarafından hazırlanan “Altıeylül Master Eylem Planı Projesi”nin açılış töreni yapıldı.

Projenin açılış konuşmasını yapan Altıeylül Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Özgür Aycil projenin temel felsefesinin süt sığırcılığı olduğunu ve bu kapsamda süt sığırcılığı sektöründe mevcut sorunların ortaya konulacağını ve çözüm önerilerinin geliştirileceğini söyledi. BAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Demir’de Balıkesir’in kanatlı et üretimi açısından önemli bir yere sahip olduğunu, Altıeylül ilçesinde 3 bin 915 kişinin çiftçilikle uğraştığını söyledi. Altıeylül ilçesinde 7 bin 934 hayvancılık işletmesinin yer aldığını belirten Demir, bu işletmelerin çoğunun süt sığırcılığı ile uğraştığına dikkat çekti. Demir açıklamalarının devamında "Süt sığırcılığında kadınlar çoğunlukta. Süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle küçük aile işletmelerinde ana iş gücünü oluşturan kadınların statüsünü iyileştirecek stratejiler geliştirilecek. Süt sığırcılığı işletmelerinin çevre kirliliğini önleme konusunda gübre ve atık yönetimi konularında mevcut durum ortaya konulacak, modern tekniklerin kullanımı sağlanacak" dedi.

GMKA Sekreteri Esra Kocabaş ise projeye katkı sağlayan Altıeylül Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti. Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise konuşmasında şunları ifade etti: "Henüz altıncı ayını doldurmuş ve yedinci ayına giren yeni bir belediyeyiz. Bu üçüncü projemiz, projelerimizde mesefa alıyoruz. Yöremizde yaşayan bütün insanların sorunlarına duyarlı bir belediye olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Belediyecilik demek sadece hizmet belediyeciliği değil. Belediyecilik anlayışımızda bizim katılımcı belediyecilik var. Yapacağımız faaliyetlerinde ilgili paydaşların katılımını sağlamaya gayret gösteriyoruz. Sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik ve çevreye duyarlı belediyecilik anlayışı ile yolumuza devam ediyoruz. Öncülüğünü Altıeylül Belediyesi’nin yaptığı GMKA destekli projemize ortaklarımız da destek oluyor. Projeye Karesi ve Altıeylül süt birlikleri de paydaş olacaklardır. Altıeylül İlçesi’nin kırsal alanı oldukça geniş. 13 mahalle merkezde, 81 mahalle kırsalımızda var ama 86 mahalleye bağlı 26 mahallemiz daha var. Belediyemiz 107 mahalleye hizmet götürüyor. Hayvancılık sektörü bizim ilçemiz için önemli. Hayvancılıkta ilçemiz geniş coğrafyaya sahip. Hayvancılık master planını çıkartarak gelecekte hayvancılık ile ilgili çalışmalar yapacak, herkese kaynak oluşturmak ve süt sığırcılığıyla uğraşan aileler ve işletmelerin eğitimi arttırmak istiyoruz. Sosyo-ekonomik olarak yerel ve bölgesel kalkınmaya destek vermek için bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Altıeylül Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Özgür Aycil ve proje ortaklarına teşekkür ediyorum. Gelecekte daha güzel ve daha büyük projelerle buluşmak dileğiyle".

“KADINLARIMIZI PROJEYE KATMALIYIZ”

Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale ise çiftçi ve hayvancılığın ilçede önemli bir yerde olduğuna dikkat çekerek "Balıkesir Türkiye’yi doyuran il ve bu bizim için önemli. İlçemiz yeni kuruldu, belediye de yedi aydır görevde. Kısa süre içersinde projenin buraya gelmesi önemlidir. Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bundan sonra GMKA’ya verilecek tarımsal projeler de bu bilgiler yardımcı olacaktır. Ne kadar hayvanımız var, ne kadar süt işletmemiz var, ne kadar çiftçimiz var bunun bir fotoğrafını, röntgenini çekeceğiz. Kullanacağımız bu bilgileri daha sonra yapacağımız atılımlarda kullanacağız. Kadınlarımızı projeye katmalıyız, çiftçi ekonomisinde en önemli rol kadınlarımızdadır" dedi.

Toplantıya Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, GMKA Sekreteri Esra Kocabaş, Altıeylül Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Özgür Aycil, BAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Demir ve proje ortakları Bandırma Üniversitesi Bandırma Yüksek Okulu, Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Altıeylül İlçe Tarım Müdürlüğü ve Sütaş yetkilileri katıldı.