TMMOB Balıkesir Şubesi ve Ayvalık Mimarlar Odası tarafından düzenlenen ’Ayvalık Değişebilir mi?’ projesi kapsamında Vedat Zeki Tokyay, kendisinin hazırladığı ’Kırlangıç Merkezi Dönüşümü’ ve ’Cumhuriyet Meydanı Dönüşümü’ projelerini anlattı.

Ayvalık Mimarlar Odası Başkanı Gündüz İşgüder’in yanı sıra Oda yönetimi, Balıkesir şubesi yöneticileri, mimar ve mühendisler, Memleketçi İşadamları Derneği (MİSİAD) Balıkesir İl Başkanı Kamil Tutmaz, MİSİAD il yöneticileri, ilçedeki ressam, heykeltıraş gibi sanatçılarla çok sayıda vatandaş katıldı. Ayvalık’ın Değişebileceğine inandığını vurgulayan Başkan İşgüder, “Tabiki; kültürü, tabiat varlıkları ve içindeki insanları da koruyarak Ayvalık’ın çok daha modern bir görünüme kavuşturulması mümkündür. Bu değişimin hayal olmadığına dair bir projeyi de bugün meslektaşımız Sayın Tokyay’ın sunumuyla bir kez daha görebileceğiz” dedi.

Gündüz İşgüder’in ardından konuşan TMMOB Balıkesir Şube Başkanı Ali Özek ise, belediyeciliğin halktan kopuk olamayacağını vurgulayarak, “İnsan odaklı olmayan bir belediye, belediye değildir. Dolayısıyla da hepimizin öngördüğü şekilde kentimizi düzenlemek zorundayız. Tepeden inme, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı ile kentlerimiz maalesef iyi bir hale gelemez. Her yere TOKİ’nin girdiği, kişiliksiz ve o yörenin dokusuna uymayan binaları diktiği bir ortamın aksine bu tür şeylerin halkın katılımıyla olacağı belediyecilik anlayışı Türkiye’nin geleceğine damgasını vuracaktır. Bu anlamda sadece Balıkesir’de, Ayvalık’ta, Edremit’te veya Bandırma’da değil, tüm Türkiye’de böylesi anlayışların olmasını can-ı gönülden arzu ediyorum” diye konuştu.

Ayvalık’ta yaşayan birçok meslek erbabıyla vatandaşların ilçenin ciddi bir değişime ihtiyacının olduğuna inandığını savunan Mimar Tokyay, “İlçede herkesin kafasında Ayvalık’la ilgili birçok değişiklik düşüncesi var. Ancak bu konuda mimarların herhangi bir proje ürettiklerini söyleyemeyiz. Bu yüzdende biz ilk adımı atmak istedik. Bu konuda yerel yönetimlerin bir takım girişimlerin olması gerekiyordu. Bu yüzden de hazırladığımız projeye Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi’ni de kattık. Bize göre bu tür çalışmalar tıpkı Avrupa’da olduğu gibi birçok uluslararası yarışmalarla gerçekleşmesi gerekir. Ama bence bu yarışmaların dışında halkın direkt onayının da alınması gerekiyor” dedi.

Eski Kırlangıç Fabrikası’nın tarihi dokusunu bozmadan modern ve halkın kullanımına açık, sanatçıların eserlerini sergileyebilecekleri kompleksinin yanı sıra Ayvalık’ın tarihini kayıt altına alacak bir Kent Müzesi’nin de içinde yer aldığı çalışmasını sinevizyon yardımıyla anlattı.

Aynı şekilde Cumhuriyet Meydanı’nın da tarihi dokuları ön plana çıkararak hazırladıkları projeyi anlatan Mimar Vedat Zeki Tokyay’ın her iki projesinin de toplantıya katılanlar tarafından büyük bir hayranlıkla takip izlenmesi ise dikkatlerden kaçmadı.