Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde ’Zeytin Hasat Günleri’ çerçevesinde düzenlenen panel büyük ilgi gördü.

Cunda Kültür Merkezi’ndeki paneli UZZZK Başkanı Ümmühan Tibet yönetti. Panele Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ’ın yanı sıra Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Elisa Scuto ve QV Ekstra İnternaitonal Başkanı Soledad Serrano konuşmacı olarak katıldı. Panele Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ATO yöneticileri, İtalya, Ürdün, İspanya, Fas ve Yunanistan’dan gelen zeytinyağı sektörünün temsilcisi yabancı konuklar, Ayvalıklı zeytinyağı sektörünün temsilcileri katıldı.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ayvalık’ın çok özel bir coğrafya ve farklı zenginlikler barındıran, eşsiz güzellikler sunan bir kent olduğunu vurguladı. Kantarcı, hedeflerinin Ayvalık’ı dünyada tanıtarak, kente her geçen gün daha fazla sayıda yerli ve yabancı konuğun gelmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Ayvalık’ın zeytin yağı başkenti olma sıfatını çoktan kazanmasına rağmen, bu konuda hakkının yenildiğine inandığını kaydeden Kantarcı, ilçenin turizm alanında da bir başkent olabilecek potansiyelinin de bulunduğuna işaret etti.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, hedeflerinin 2023 yılında zeytin ve zeytin yağı ihracatında dünya 2. si olmak olduğunu söyledi. Ayvalık’ta 10. su düzenlenen zeytin hasat günleri etkinliğini önemsediklerini kaydeden Tibet, organizasyonu düzenleyen Ayvalık Ticaret Odası olmak üzere Ayvalık Belediyesi ile emeği geçenlere teşekkür etti.

Panelde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, Türkiye’nin sofralık zeytinde 2 buçuk milyon ton üretim olmasına karşın, yıllık zeytinyağı tüketiminin ise yıllık olarak sadece 2 kilogram olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dünyadaki zeytinyağı piyasasının yüzde 4’üne hakim olduğunu ancak bu kadar düşük bazda ihracatın kendilerine yetmediğini kaydetti. Zeytinyağında başarının üreticinin bir araya gelerek markalaşmasından geçtiğine işaret eden Akkoç, markalaşmanın dışında da dünya genelinde yüzde 4 olan pazarın da yükseltilebilmesi için yeni pazarların açılmasının önemini kaydetti.

Akkoç, Suriye’de iç savaşın bulunduğunu oradaki zeytin pazarının ciddi olarak tahrip olduğunu kaydetti. Suriye’ye ilişkin rakamların sağlıklı olmadığını kaydeden Akkoç, mevcut rakamlara bakıldığında bölgede Türkiye’den sonra ikinci sırada olan Suriye’den, ülkemize kaçak zeytin ağı girişinin bulunmadığını ve bu yüzden de Suriye zeytinyağının kaçak olarak Türkiye’ye girmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Panelde konuşan, Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Elisa Scuto, Akdeniz Şehirleri Birliği hakkında bilgiler vererek, amaçlarının zeytinyağının üretici ve tüketiciye tanıtılması için ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. QV Ekstra İnternaitonal Başkanı Soledad Serrano, İspanya’da kurulan QV Ekstra İnternational’in özellikle sızma zeytin yağının pazarlaması ve tüketiminde mükemmelliği yakalamayı amaçladıklarını söyledi. Birliklerinin İspanya’nın kuzeyi başta olmak üzere, Türkiye ve birçok Akdeniz ülkesinde yaşanılan zeytin sektöründeki sorunları çözmeye çabaladıklarını vurguladı.

Toplantı son konuşmacı olan Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ ise, zeytin ve zeytin yağı ihracatının dış piyasada arttırılması için yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydederek, üreticisinin güçlü olduğu bir zeytin sektöründe, ihracatçılarında aynı paralelde güçleneceğini savundu. Birlik olarak zeytinyağının kalitesinin arttırılmasının da önemine işaret eden Renklidağ, bunun içinde Dahilde İşleme Rejimi (DIR) ile çalışmaların sürmesi gerektiğinin önemini vurladı.

Panelin sonunda tasarı halindeki Zeytin Kanunu’nun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin savunan Ayvalık Zeytin Derneği Başkanı Salih Madra’ya panele katılanlar alkışlarla destek verdi.

Köşe yazarları ve gazeteciler panelistlere çeşitli sorular yöneltti. Panelistlere plaket verilirken, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı tarafından da Ayvalık’ta yılın üreticisi olarak Mustafa Kürşat’a ödülü verildi.