Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Bengi Projesi kapsamında; Ayvalık Halk Eğitim Merkezi ve Ayvalık Anadolu Lisesi işbirliği ile Geleneksel Aşıklık Sanatı hakkında farkındalık oluşturarak kültürel birikimimizin yeni nesillere tanıtılması amacıyla; "Yesevi’nin İzinden, Dedem Korkut Sazından, Yunus Emre Özünden, Aşık Veysel Gözünden, Ata Yurdundan Anadolu’ya" teması ile, okul müdürleri, kursiyer, eğitmen ve öğrencilerin katılımıyla, " 3. Âşıklar Şöleni” düzenlendi.

Etkinlik kapsamında Erzurumlu Âşık Temel Turabi, Karslı Âşık Mustafa Aydın ve Kazakistanlı Dombra Sanatçısı Şemsigül Jakupova katılımcı sanatçılar programda yer aldı.

Seyircilerin dikkatle izledikleri program içerisinde âşıklar; koşma, türkü, doğaçlama, şiir, lebdeğmez, atışma gibi çeşitli halk şiiri türlerinin örneklerini sundular. Programda, canlı olarak sunulan dombra enstrümanının ezgileri büyük beğeni toplarken aşıkların söz ustalığına dayalı atışmaları da ilgiyle izlendi.

Program sırasında seyircilere ödüllü şiirsel sorular yöneltildi. Özellikle lügaz (Bilmece) yarışmasına yüksek bir katılımın gerçekleştiği gözlendi.

Sanatçılara program sonunda Ayvalık Anadolu Lisesi ve Halk Eğitim Merkezince hazırlanan kursiyerlerin ürettiği el işi eserler, plaket, yöresel ürünler ve kitaplardan oluşan armağanlar hatıra olarak takdim edildi.

Sanatçılar; Ayvalık Anadolu Lisesi ve Ayvalık Halk Eğitim Merkezi kurumlarının dayanışmayla yürüttükleri bu gibi etkinlerin, önümüzdeki dönemlerde de geliştirilerek devam etmesinin, geleneksel kültürel motiflerin yaşatılmasına büyük katkı sağlayacağını belirterek, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ettiler.