Altıeylül Belediyesi’nin destek verdiği, 2014 Aile Çiftçiliği Yılı kapsamında, HAYKOOP tarafından düzenlenen Aile Çiftçiliği toplantısı yapıldı.

Balıkesirli çiftçilerin yoğun katılımda bulunduğu toplantıda, HAYKOOP Başkanı Faruk Özen bir açılış konuşması yaptı. Tarım kenti olan Balıkesir’de hayvancılığın daha fazla üzerinde durulması gerektiğini belirten Özen "HAYKOOP olarak göreve geldiğimiz günden bu yana üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Balıkesirimizin, ’Tarım şehri ve tarıma dayalı sanayi şehri’ olması arzusundayız. Bir dizi çalıştaylar ve çalışmalar yaptık. Geldiğimiz noktada şunu benimsedik. ’Köylü köyünde doysun’. Tabii bu sadece karnını doyurmak demek değil. Doğup büyüdükleri topraklarda barınabilsinler, refah bir ortamda geçimlerini sağlayabilsinler istiyoruz. Bu olmazsa ne olur? Bu olmazsa köylü kente göç eder. Tarımsal faaliyetler azalır. Bu da kent yaşamını önemli ölçüde olumsuz etkiler. Alışık olmadıkları şartlarda yaşamaya çalışan köylülerimiz aile huzurunu ve üretkenliklerini kaybederler. Çiftçiliğin önemini anlatmakla bitiremeyiz. Aile Çiftçiliğinin sorunlarını ortadan kaldırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Bunun için de yerel yöneticilerimizin, mülki idarecilerimizin verdiği desteklerin daha fazla olmasını diliyoruz. Elbette bu konuda siz çiftçilerimize de görevler düşüyor. Devletimiz sizlere anaç sığır desteği veriyor. Hayvanlarınızın kayıt altında olması şartı var. Bu kayıt işlemini takip etmeniz gerek. Size verilen imkanları kaçımayın. Topraktan ve hayvancılıktan güçlükle kazandığınız paraları kolay harcamayın. Gelişmiş ülkelerde toprakla uğraşan çiftçilerin kullandığı traktörler çok eski model. Burada çiftçi arkadaşlarımız son model traktörler kullanıyorlar. Bu gibi yatırımlara yönelmektense, hayvancılığa yapılacak olan yatırımın daha doğru olacağı kanısındayım. Bizler sizin sorunlarınız için çalışmalara devam ediyoruz ve edeceğiz" dedi.

HAYVANCILIĞIN MASTER PLANI

Altıeylül Belediyesi Strateji Geliştime Müdürü Özgür Aycil Aile Çiftçiliği konulu toplantıda, Altıeylül Belediyesi tarafından geliştirilen ’Altıeylül süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-ekonomik yapılarının düzeltilmesi ve sorunlarının belirlenmesi’ konuları hakkında bir sunum yaptı. Ortaklarının Balıkesir Üniversitesi Bandırma Meslek Yüksek Okulu, Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Altıeylül İlçe Tarım Müdürlüğü olduğunu söyleyen ve GMKA ile imzalanan projeyi tanıtan Aycil "Altıeylül Belediyesi olarak, hayvancılığın ve tarımın yanındayız. Yaptığımız araştırmalarla hayvancılığın master planını çıkarıyoruz. Bu bağlamda bir proje hazırladık. Projenin amacı, Altıeylül süt sığırcılığının sosyo-ekonomik olarak düzeltilmesi ve sorunlarının belirlenmesi, sektörde mevcut sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi, hayvan barınakları, hayvanların beslenmesi, hastalıkların önlenmesi, ürün kalitesi ve hijyenin iyileştirilmesi konusunda eğitim konularının belirlenmesi, süt sığırcılığı işletmelerinin çevre kirliliği önleme konusunda gübre ve atık yönetimi konularında mevcut durumun ortaya konulması, süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle küçük aile işletmelerinde, ana iş gücünü oluşturan kadınların statüsünü iyileştirecek stratejilerin geliştirilmesidir" şeklinde konuştu. Slayt eşliğinde yapılan sunum Balıkesirli çiftçiler tarafından ilgiyle izlendi.