Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, faaliyet ve projelerini anlattı. Doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak ve Balıkesir’in havasını temiz tutmak için kömür kullanan lüks dairelere ceza kesilmeye başlanacağını söyleyen Başkan Uğur, Bandırmalı vatandaşlardan alınan atık su bedeli ücretinin ise geri ödenmeyeceğini açıkladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, 30 Mart seçimleri sonrasında yaptıkları çalışmaları paylaşmak için basınla bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren bir sunum yapan Başkan Uğur, 2014 yılı projelerini ve görev süresince yapılması planlanan projeleri anlattı. 30 Mart sonrası ilk olarak belediyenin yapılanmasını tamamladıklarını kaydeden Başkan Uğur, sahipsiz sokak hayvanları için bakım evi kuracaklarını ve bunun için 470 dönümlük alanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 1 milyon 850 bin TL’nin bu proje için gönderildiğini ifade eden Başkan Uğur, özellikle yaz aylarında körfez bölgesine gelen turistlerin yanlarında getirdikleri cins köpekleri beraberinde götürmediklerini bildirdi. Başkan Uğur, "Bizim körfez bölgemizde tatile gelenler çok cins köpekleri getiriyorlar, giderken de bırakıp gidiyorlar. Köpeklerini sevenler bizim yerimize bırakabilecek hayvan barınağımızda boynuna tasmasını takacağız. Bir sonraki yaz geldiğinde ’Senin köpeğine baktık kardeşim’ şu kadar otel parası ver diyeceğiz. Bu konuda çalışma sürüyor, ihalesi de 6 Ocak’ta olacak" dedi.

Makine parkını güçlendirdiklerini kaydeden Başkan Uğur, Balıkesir’in 5 bin kilometreyi aşkın yol ağı olduğunu bildirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, "Yollarımız perişan, biz şu kararı aldık. Bu yollarımızın alt yapısını sağlam yapmamız lazım. Alt yapı olmadan yapılacak asfalt bir iki sene yok oluyor. Fen İşleri ekibi çalışıyor. Her yıl 800 kilometre yol yapmalıyız ki Balıkesir’in yollarını tamamlayalım. Bulduğumuz araçları aldık. Tüm ilçelerimizde yol ekipleri çalışmalarını yapmakta. Altıeylül’de 46 kilometre sıcak asfalt yapmışız. Gaziosmanpaşa Mahallesi ve Plevne Mahallesi arasına bir alt geçit yaptık. İki mahalleyi buluşturduk, Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde emlak fiyatları arttı. 9 milyon 600 bin TL 30 Mart’tan bu yana yol için harcamışız. 187 kilometre ilçelerde yol yapılmış. 2015 yılı yatırım programında 306 kilometre satıh kaplama, 500 kilometre satıh kaplama için hazır hale getireceğiz. Alt yapı yapmadan olan asfalt kısa sürede yok oluyor. 2015 yılında 32 milyon 815 bin TL tahmini yollar için harcama olacak ama ben bunun 50 milyona yaklaşacağını tahmin ediyorum" dedi.

KÖMÜR KULLANAN LÜKS EVLERE CEZA GELİYOR

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü önündeki kavşağa özel bir proje hazırladıklarını anlatan Başkan Edip Uğur, kavşağın 3 katlı olarak projesinin hazırlandığını söyledi. Balıkesir’in Çamlık bölgesine teleferik yapmak istediklerini kaydeden Uğur, Uludağ’a teleferik yapan İtalyan firma ile görüşmelerin sürdüğünü anlattı. Balıkesir’de doğalgaz olmasına rağmen hava kirliliğinin olduğunu belirten Başkan Uğur, "Balıkesirliler doğalgaz kullanmıyor, halen kömür kullanıyor. Bandırma’da da bu durum böyle. Balıkesir merkezinde 35 bin ton kömür tüketiliyor. Bunun yüzde 25’i kül. Bu küller çöp konteynırına atılıyor. İlçe belediyelerimiz bunu topluyor büyükşehire teslim ediyor. Atılan külde kükürt var. Konteynırların altı deliniyor. Hava kirliliği de artıyor. Yoksul ailelere doğalgaz sobası projesi başlattık. Bu kampanyaya Büyükşehir, Altıeylül, Karesi ve Balgaz katılıyor. Bunu bin evde gerçekleştireceğiz. Ondan sonra kömür yakan lüks dairelere de cezayı keseceğiz. Kimse kusura bakmasın. Bandırma Caddesi’nde apartmanlar, en fazla kömürü o siteler, o lüks evler tüketiyor. Siz halkın sağlığını tehdit edemezsiniz. Bir soba 350 lira. Kömür sobasından ucuz. İnşallah hemşehrilerimize temiz havası olan bir şehir vaat ediyoruz" dedi.

Deniz kirliliğinin önemli olduğunu söyleyen Uğur, Bandırma Limanı’ndan geçen gemilerden atık almaya başlayacaklarını açıkladı.

2 BİN TAKIMLI FUTBOL TURNUVASI YAPILACAK

Balıkesir’de ulaşım konusuna değinen Başkan Uğur, "Bir diğer konu toplu taşıma araçları. Maalesef elimizdeki toplu taşıma araçları demode olmuş. Klimaları yok, engellilere uygun değil. Balıkesir merkezden başladık. İçinde kameraları olan, klimalı araçlarımız olacak. Toplu taşımanın sağlıklı olması için hangi duraktan kaç kişi biniyor bunu bilmemiz lazım. Maalesef yolcu sirkülasyonun balkart ile olması lazım. Şimdi kimisinde şoför alıyor parayı, kaç kişi nerede bindi bir denetimsizlik var. İstiyoruz ki, tüm Balıkesir ulaşımı Balkart ile olsun" şeklinde konuştu.

Balıkesir’de bu yıl başlattıkları mahalle ligi turnuvasını il geneline yayacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, "Bu yıl 2015’de 20 ilçede 2 bin takım 20 bin sporcunun katılımı ile mahalle ligi turnuvasını yapacağız. Şampiyon takım ödüllendirilecek" açıklamasında bulundu.

Çay deresine yapılacak prestij projesini aktaran Başkan Uğur, "İçinde teknelerin gittiği Çay Deresi olacak. Bu alanda kongre merkezi, sergi salonu düşünüyoruz. Balıkesir’in sergi alanına ihtiyacı var. Bununla ilgili Kalkınma Ajansımız, kongre merkezi ve sergi alanı için GMKA bize 5 milyon destek verecek. Bir o kadar da biz ilave edeceğiz. Projesi hazırlanıyor, para da olduktan sonra yer bizim zaten. Onun karşısındaki alanda da kentsel dönüşüm yapılacak. 2. Dünya Harbi’nden kalmış gibi haddehanelerin olduğu alanda çalışmalar yapılacak" dedi.

ARSENİKLİ SUDA PARALEL YAPIYI HEDEF ALDI

Başkan Uğur, su arıtma tesislerine dair açıklamada bulundu. Balıkesir’de 7 su arıtma tesisi olduğunu kaydeden Uğur, "Bu merkez atık su tesisinden çamur çıkıyor. Nasıl hayvansal atıklarda enerji elde ediyorsanız, çamurdan da enerji elde ediliyor. 10 dönümlük alanda 25 ton hayvansal atık ve atık sudan alınan 20 ton çamur ile elektrik elde edeceğiz. Çıkacak olan sıcak sudan da seralarda istifade edeceğiz. Gelelim arsenik meselesine. Balıkesir’de arsenikli su kullanmasın diye 7 mahallemize arıtma tesisi aldık. Bunların inşaatı da sürüyor.Buradaki mahallelere 10-15 mahalle tekrar ekleyeceğiz. Biz vatandaşların sağlığına önem veriyoruz dedik. Birileri bunu yanlış anlamadı da bilhassa paralel medyanın yazılı ve görsel basını bunu devamlı haber yaptı. Balıkesirliler arsenikli su içiyor diye kasıtlı haber yaptılar bunu protesto ediyorum. Biz müspet bir icraatı anlatıyoruz ama tutmadı. haber çarptırıldı" dedi.

Toplantıya katılan Karesi ve Altıeylül Belediye Başkanlarına üstün hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Başkan Uğur, "Biz ağabey, kardeşiz. Bizim aramızda itilaf olmaz. Biz her zaman istişare ediyoruz. Bize vız gelir-tırıs gider. Biz samimiyiz. Birlik ve beraberlik içinde olunca hizmetlerde oluyor. Kendileri geldi, bu yer büyükşehire ait almak istiyoruz dediler. Biz alın kullanın diyoruz. Kimin malını paylaşamayacağız. Milletin malı bunlar. Ben onu kıskanacağım, itilaf falan bize sökmez. Biz o terbiyeyi almışız. Kimsenin bundan endişesi olmasın" dedi.

Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Bandırma’da alınan atık su bedeli paralarının geri ödenip ödenmeyeceği konusundaki soruyu yanıtladı. Başkan Uğur, "Bir kereye mahsus atık su bedeli aldık. Ben size net söylüyorum. Geri ödemiyoruz. Su için onun üzerine. Daha öncede olmuş bu Bandırma’da. Yok ödenmeyecek" dedi.